Războiul Bitcoin Blocksize 2.0! Ce se intampla aici?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 14 feb 2024, 00:25

Piața Bitcoin; este un loc în care visele pot deveni realitate sau pot fi spulberate într-o clipă. Soarta ta depinde în întregime de tine și de deciziile tale!

Sursa: PixaBay

Piața Bitcoin; este un loc în care visele pot deveni realitate sau pot fi spulberate într-o clipă. Soarta ta depinde în întregime de tine și de deciziile tale!

Piața Bitcoin; este un loc în care visele pot deveni realitate sau pot fi spulberate într-o clipă. Soarta ta depinde în întregime de tine și de deciziile pe care le iei. Pe măsură ce experiența ta pe această piață crește, începi să observi ceva foarte important care continuă să se întâmple de-a lungul anilor. Istoria în Bitcoin rimează adesea și, uneori, chiar se repetă. Este exact ceea ce se întâmplă chiar acum.

Se pare că ne-am întors în timp și repetăm cea mai neagră perioadă de timp a Bitcoin. Singura întrebare este dacă aceasta va destrăma din nou comunitatea Bitcoin sau dacă am învățat din greșelile noastre.

Înainte de începerea anului 2023, comisioanele pe Bitcoin erau relativ ieftine. Dar totul s-a schimbat în acest an odată cu introducerea Ordinelor, (NFT-uri de inscripționare Bitcoin), și a token-urilor BRC20. Bitcoin s-a transformat dintr-un lanț de blocuri pe care majoritatea oamenilor îl cumpărau și îl dețineau, într-un lanț care era foarte utilizat.

Cererea de spațiu pentru blocuri crescuse vertiginos, la fel și taxele.
Acest lucru a făcut ca mempool-ul Bitcoin să fie grav înfundat, în unele momente mai mult de 400.000 de tranzacții așteptând să fie incluse în blocuri. O cantitate care depășește chiar și cele mai mari sume din timpul bull run-urilor din 2021 și 2017. Și toate acestea se întâmplă în timpul unei presupuse piețe bear.
Maximaliștii hardcore Bitcoin au ieșit la rampă împotriva Ordinals și BRC20 care ocupă spațiu de bloc pe lanțul principal.
Considerându-le o risipă de spațiu, gunoaie și nu ceea ce a fost conceput pentru a fi folosit Bitcoin. Acest lucru este opusul a ceea ce ei susțin în mod normal; că Bitcoin nu poate fi controlat și că este o piață liberă pură.
Având în vedere că taxele au ajuns la un nivel atât de ridicat, aceștia au afirmat că oamenii obișnuiți nu mai pot folosi Bitcoin în scopul pentru care a fost creat.
Ca mijloc de tranzacționare.

Retrospectiva anului 2017

Dacă ați fost pe piață suficient de mult timp, acest lucru ar trebui să vă dea un sentiment de deja vu și flashback-uri către 2017. Atunci când comunitatea Bitcoin a avut un război civil, a avut loc războiul blockize. În acea perioadă, comisioanele pe Bitcoin au crescut din nou vertiginos. Adesea costau 30, 40 sau chiar 50 de dolari pe tranzacție.

Oamenii de stânga doreau să mențină dimensiunea blocurilor mai mică pentru a maximiza securitatea și pentru a face ca funcționarea unui nod să fie cât mai accesibilă pentru oamenii normali. Cei din dreapta doreau să crească limita de blocuri, ceea ce ar fi făcut ca Bitcoin să fie nu doar mai rapid, ci și mult mai ieftin. Permițând ca Bitcoin să fie folosit pentru tranzacțiile de zi cu zi. În cele din urmă, partea stângă a învins și a păstrat dimensiunea blocului mai mică, iar partea dreaptă s-a bifurcat pentru a face Bitcoin Cash.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”


Realitatea dură

Realitatea dură este că în 2017, când s-a decis ultimul război al mărimii blocurilor, comunitatea Bitcoin a ajuns la concluzia că Bitcoin pe stratul 1 nu era destinat tranzacțiilor zilnice. Nu era menit să fie folosit pentru cafeaua, mesele sau alte lucruri de acest gen. Era menit să fie un mijloc de economisire a averii tale și un mijloc de decontare. Întotdeauna a fost în planul de joc faptul că, în cele din urmă, taxele Bitcoin vor crește la niveluri astronomice și că utilizatorii obișnuiți vor fi privați de tranzacțiile de acest tip; similar cu modul în care utilizatorii obișnuiți sunt adesea privați de utilizarea DeFi în Ethereum în perioadele de vârf de gaz.
Acest lucru a fost întotdeauna în plan și este de fapt necesar pentru supraviețuirea Bitcoin. Odată ce înjumătățirea Bitcoin continuă să aibă loc până la un punct în care recompensa minieră este aproape de nimic. Asta înseamnă că trebuie să ne bazăm pe taxele de tranzacție, chiar mai mult, pentru a plăti minerii pentru a securiza rețeaua. Trebuie să vină un moment în care comisioanele nu numai că vor eclipsa recompensele de minerit, dar vor depăși cu mult și mai mult.
Din fericire pentru Ordinals și pentru jetoanele BRC20, acest lucru este pe cale să se întâmple. În timp ce unele persoane selecte se plâng de comisioanele mari și de faptul că anumite burse precum Binance întârzie retragerile. Adevărul este că acesta ar putea fi cel mai bun lucru care i se poate întâmpla Bitcoin în ultimii ani. Este posibil ca viitorul Bitcoin să fi fost salvat.

 

Citește și: Top 5 știri criptografice ale săptămâni! Ce se intampla nou?

Citește și: Silicon Valley Bank- Pe scurt ce se intampla si de ce afecteaza lumea

Citește și: Bursele de Crypto permit rușilor să evadeze sancțiunile?