Războiul cipurilor: Restricțiile SUA au oprit Uniunea Sovietică. Pot funcționa împotriva Chinei?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 17 dec 2022, 11:17

Aplicarea controalelor la export pentru a împiedica Beijingul să achiziționeze know-how avansat în domeniul semiconductorilor nu va fi ușoară.

Sursa: PixaBay

Aplicarea controalelor la export pentru a împiedica Beijingul să achiziționeze know-how avansat în domeniul semiconductorilor nu va fi ușoară.

Aplicarea controalelor la export pentru a împiedica Beijingul să achiziționeze know-how avansat în domeniul semiconductorilor nu va fi ușoară.

Este discutabil dacă restricțiile la export impuse de SUA pentru a zădărnici ambițiile Chinei în domeniul semiconductorilor vor avea același impact pe care măsuri similare l-au avut asupra progresului tehnologic al Uniunii Sovietice de atunci.

Restrictii

Președintele SUA, Joe Biden, a interzis companiilor străine să vândă firmelor chineze semiconductori avansați și echipamente de fabricare a cipurilor.

În plus, cetățenii americani, deținătorii de carte verde și rezidenții ar putea fi sancționați dacă lucrează în domenii critice cu firme chineze, conform noilor reguli. La fel ca și limitările cu care se confruntă China în contextul actualelor războaie comerciale și ale cipurilor dintre Washington și Beijing, nici zilele Războiului Rece din a doua jumătate a secolului XX nu au fost diferite. SUA și aliații săi au încercat toate trucurile din carte pentru a îngreuna achiziționarea de tehnologie occidentală de către Uniunea Sovietică.

"Se poate spune că Uniunea Sovietică nu a recuperat decalajul (tehnologic). Încercările lor de a ocoli restricțiile la export nu au avut succes, deoarece nu aveau calculatoare de înaltă performanță în 1989, când acestea au căzut", spune Dr. Mario Daniels, un istoric al tehnologiei din Amsterdam.

SUA si Aliatii vs China

SUA mizează pe aliați- inclusiv Marea Britanie, Japonia și Coreea de Sud- pentru a rămâne în fața Chinei în cursa semiconductorilor.

Măsurile sale au ca scop menținerea producătorilor chinezi de cipuri cu cel puțin două generații în urma colegilor lor din Occident și din Asia de Sud-Est, făcând dificilă trecerea transfrontalieră a know-how-ului și a produselor din domeniul semiconductorilor. Dar nu va fi ușor să se reproducă o încercuire a Chinei de tip sovietic, deoarece informațiile și know-how-ul tehnologic circulă rapid în prezent, iar aliații SUA au legături comerciale puternice cu China.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"Modul de a ocoli controalele la export este diferit. Pe atunci nu aveai internet. Trebuia de fapt să călătorești, trebuia să tipărești hârtii și apoi să le expediezi", spune Daniels.

În perioada Războiului Rece, piața internațională a bunurilor de înaltă tehnologie era limitată între SUA și câțiva dintre aliații săi, în timp ce acum există mult mai mulți furnizori de produse legate de semiconductori, spune el. Controalele americane la export, introduse la începutul lunii octombrie, au deja un impact. Applied Materials, compania californiană specializată în echipamente de fabricare a cipurilor, a încetat să mai livreze produse către clienții chinezi.

La începutul acestei luni, guvernul britanic a ordonat unei filiale a companiei chineze Wingtech Technology să își vândă participația la Newport Wafer Fab, cel mai mare producător de semiconductori din această țară. Londra a declarat că a luat această decizie din motive de securitate națională. Această decizie a fost luată după ce Germania a blocat achiziționarea Elmos Semiconductor, care produce cipuri pentru automobile, de către o firmă chineză. Aceste evenimente sunt văzute ca fiind o dovadă a întinderii controalelor la export ale SUA, pe care alte guverne trebuie să le urmeze în cele din urmă. ASML, compania olandeză care se află în spatele mașinilor de litografie EUV de ultimă generație, esențiale pentru producerea de cipuri avansate, și-a restrâns livrările către China din 2018, sub presiunea SUA. Washingtonul s-a arătat circumspect față de progresele rapide ale Chinei în domeniul semiconductorilor și al inteligenței artificiale.

În SUA nu există nicio unitate de producție care să producă cipuri avansate de 5 nanometri (nm).

Dar SUA controlează încă componente esențiale ale lanțului de aprovizionare cu semiconductori, pe care le poate folosi pentru a handicapa producția de cipuri în alte țări. De exemplu, firmele americane precum Synopsys și Cadence Design Systems sunt lideri în dezvoltarea de software pe care inginerii se bazează pentru a proiecta arhitectura complexă a circuitelor integrate. În mod similar, alte firme americane dețin o poziție puternică pe piața produselor chimice și a echipamentelor, care sunt utilizate în diferite etape ale producției de semiconductori. Administrația Biden a introdus, probabil, cele mai stricte restricții la export, dar guvernele anterioare ale SUA au fost, de asemenea, dornice să contracareze ascensiunea firmelor chinezești. ZTE, firma chineză de telecomunicații, a fost blocată de fostul președinte Donald Trump de la a face afaceri în SUA, în timp ce Huawei, un alt producător chinez de echipamente de telecomunicații, a fost exclus de pe piața 5G în mai multe țări. La sfârșitul anilor 1990, legislatorii americani au pregătit raportul Cox, care susținea că Beijingul fura tehnologie americană critică. SUA s-au luat chiar și de Japonia, aliatul său apropiat din regiunea Pacificului, în anii 1980, când Intel și alte companii americane au luat bătaie de la companii precum Toshiba și Hitachi. Factorii de decizie politică din SUA au atacat companiile japoneze de semiconductori în moduri similare cu cele folosite pentru a împiedica SMIC sau Huawei din China.

"Ceea ce mi se pare interesant este că economia devine din ce în ce mai mult parte a gândirii despre securitatea națională într-un sens foarte larg", spune Daniels.

"Nu este vorba doar despre armată. Este vorba, de asemenea, despre locul de unde își ia armata tehnologia. Cât de scumpă este aceasta? Ce companii avem în națiunea noastră pentru a susține departamentul de apărare? Ce vom face pentru a menține aceste companii sănătoase, astfel încât să poată continua să producă tehnologie?".

Citește și: Poate industria japoneză a semiconductorilor să revină?

Citește și: Smartphone-ul Tesla ar putea fi inovatia ce schimba smartphone

Citește și: Cercetătorii armează modelele de învățare automată cu Ransomware