Războiul din Israel determină UE să-și întărească securitatea. Țările europene propun măsuri drastice pentru a reduce riscurile unor atacuri teroriste

Author: Diana Ghita
Actualizat: 19 iul 2024, 01:20

Statele UE se tem de amploarea atacurilor teroriste

Sursa: Unsplash

În aceste momente, Israel duce o luptă crâncenă cu teroriștii din gruparea Hamas. Aceștia par să se infiltreze și printre cei ce migrează în Europa, amenințând întreg continentul.

Războiul dintre armata din Israel și gruparea teroristă Hamas face mari ravagii, iar întețirea conflictului afectează în mod semnificativ și statele Uniunii Europene, întrucât migranții atacatori își fac simțită prezența.

Cum afectează războiul din Israel Uniunea Europeană

Având în vedere că războiul din Israel ia amploare pe zi ce trece, efectele lui se resimt la nivel global, mai ales în spațiul european, unde atacurile teroriste sunt din ce în ce mai dese.

„Situaţia pe care o avem acum în Israel şi în Fâşia Gaza ar putea de asemenea să conducă la o radicalizare în Uniunea Europeană.”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, în cadrul unei conferințe de presă.

În urma celor întâmplate, s-a constatat că Uniunea Europeană este foarte expusă actelor de terorism și că trebuie luate măsuri pentru a se evita intensificarea acestui fenomen.

„Ameninţarea teroristă continuă să fie ridicată în UE. Ar putea de asemenea să crească, nu am ajuns încă în acest punct, dar rămânem vigilenţi.”, a mai spus comisarul pentru afaceri interne.

În acest sens, autoritățile din țara noastră vor începe să fie precaute, după actele de violență și protestele care au avut loc în state precum Belgia, Germania sau Franța. Astfel că unele obiective vor fi păzite mai bine, iar brigăzile de polițiști, jandarmi și agenți SRI vor fi suplimentate, pentru a supraveghea constant ordinea publică.

Citește și: Declarațiile lui Joe Biden, în Israel, alături Netanyahu: Hamas a comis niște atrocități care fac ISIS să pară aproape rațional

Ce măsuri propun statele Uniunii Europene

Liderii Belgiei și Suediei sunt de părere că ar trebui luate și măsuri mai ferme, cum ar fi izgonirea migranților clandestini și fortificarea granițelor externe ale Uniunii Europene. Concret, premierii celor două țări au sugerat ca toți cei ce locuiesc în ilegalitate pe teritoriile europene să fie expulzați.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

„Fermitatea în apărarea democraţiei, toleranţa, deschiderea şi libertatea impun, de asemenea, să fim fermi în materie de securitate.

Trebuie să ştim cine se află în Suedia, legal sau ilegal. Dacă persoane nu sunt aici în mod legal, atunci ele trebuie obligate să părăsească ţara.”, a transmis Ulf Kristersson, premierul Suediei.

După cele întâmplate la Bruxelles, unde un imigrant clandestin a început să tragă focuri de armă în plină stradă și a ucis doi cetățeni suedezi, premierul Alexander De Croo a subliniat că fenomenul migrației clandestine trebuie combătut cu rigurozitate pentru a putea fi oprit.

„Este o persoană provenită din imigraţia clandestină. Trebuie să abordăm această problemă şi nu o putem face decât în mod coordonat.”, a spus premierul Belgiei.

Având în vedere pericolul la care este expusă Europa, Guvernul Italiei a propus, la rândul său, măsuri drastice. Prim-ministrul italian, Giorgia Meloni, propune oprirea liberei circulații în spațiul european.

„Suspendarea Tratatului Schengen privind libera circulaţie în Europa a devenit necesară(...) şi îmi asum întreaga responsabilitate pentru acest lucru.”, a transmis premierul Italiei, pe rețelele de socializare.

Măsurile de securitate în Europa vor fi foarte ferme
[Sursa: Unsplash]

Citește și: Atacatorul din Bruxelles a fost identificat și împușcat într-o cafenea. Acesta a ucis doi suporteri suedezi: „Pentru răzbunare”