După unele dintre titlurile din ultima vreme, ați putea fi iertat dacă ați presupune că ce este mai rău a trecut pentru trupele de asalt ale Ucrainei. Că recentele progrese ale forțelor ucrainene constituie "progrese" sau "breșe" și că de aici încolo totul este în declin.
Ucraina a afirmat recent că a cucerit câteva sate mici, Andriivka și Klishchiivka, în apropierea rămășițelor totemice ale Bakhmut, orașul din estul Ucrainei unde, din 2022 august.
Dar nu sunt toate? Președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, declară că capturarea unor sate devastate, distruse, cu o populație de câteva sute de locuitori înainte de război sunt "semnificative" sau "importante din punct de vedere strategic".
De fapt, nu există nimic deosebit de strategic în niciunul dintre aceste sate.
1916 redux
Cu fiecare lună, asemănarea cu măcelul din Primul Război Mondial devine tot mai puternică- în special cu implacabilele ofensive sângeroase de pe Somme din 1916, unde eliberarea unor sate acum uitate, precum Pozieres, Fricourt, Beaumont Hamel sau Thiepval, a costat mii de morți. Un raport publicat în New York Times în luna august a estimat pierderile militare ale Ucrainei la 70.000 de morți și peste 120.000
Între timp, la fel ca în 1916, o paradă de generali occidentali au făcut în mod repetat promisiuni nerealiste. Ucrainienii vor fi în Crimeea până la sfârșitul verii, ni s-a spus. Acum este vorba de "încă o împingere" care va face ca armata rusă să se "prăbușească". Aceste previziuni sunt întotdeauna formulate în mod corespunzător în condiții vagi, desigur.
Armata rusă nu se va prăbuși, iar ucrainenii nu vor fi în Crimeea de Crăciunul acesta- sau chiar de Crăciunul viitor. Mulți dintre aceiași generali ne-au promis cam același rezultat cu o retorică similară în Irak și Afganistan.
Nu a fost niciodată în interesul Ucrainei ca acesta să fie un război de lungă durată. Și, cu riscurile de multe forme de escaladare mereu prezente, cu siguranță nu este nici în interesul Occidentului.
Nici o victorie rapidă
Dar aceasta este ceea ce trebuie să înfrunte. Ar trebui să fie clar până acum că nu vor exista progrese majore. Tancurile ucrainene nu vor fi eliberate prea curând pentru a se amplasa în spatele liniilor rusești. Nici armele care "schimbă jocul" nu vor modifica în mod fundamental câmpul de luptă.
Rachetele antitanc Javelin și NLAWS, obuzierul M777 de 155 mm, sistemul de rachete cu rază lungă de acțiune Himars, cadoul câtorva avioane de luptă MiG 29, câteva zeci de tancuri germane Leopard, 14 tancuri britanice Challenger, 31 de tancuri americane Abrams, un număr mic de baterii de rachete antiaeriene Patriot, rachetele de croazieră britanice Stormshadow și germane Taurus- poate că mi-au scăpat câteva- toate au fost, aparent, "schimbătoare de joc".
Și totuși, "jocul" rămâne în mare parte neschimbat. Acest lucru se datorează faptului că sistemele de arme unice pot câștiga bătălii, dar nu câștigă războaie.
Poate că cel mai mare "schimbător de joc" este cel mai mare "gamehcnager" este cel anunțat și reanunțat cu regularitate, de aproximativ 60 de avioane de vânătoare F-16 la mâna a doua pentru forțele aeriene ucrainene. Mai puțin mediatizat este faptul că acestea nu vor fi în măsură să fie eficiente din punct de vedere operațional decât cel mai devreme în 2025.
Motivele pentru acest lucru sunt explicate excelent de cel mai mare expert britanic în domeniul puterii aeriene, Justin Bronk, de la grupul de reflecție militar Rusi, care descrie cum F-16 este un sistem extrem de complex, care necesită o pregătire intensivă și ani de experiență pentru ca potențialul său să fie exploatat.
Am văzut deja cum o retorică similară este aplicată sistemelor de artilerie cu rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care SUA le va acorda probabil Ucrainei cu- ca și în cazul tuturor celorlalte "schimbări de joc"- o mare reticență din partea SUA.
Citește și: Înfrângerea inflației din SUA fără creșterea șomajului este încă puțin probabilă
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Nici măcar 1,4 miliarde de oameni nu pot umple toate locuințele vacante din China
Citește și: Primii refugiați ajung în Armenia!