Războiul ruso-ucrainean: Rusia se retrage din Consiliul Europei. Cum explică decizia

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 16 mar 2022, 11:31

Vladimir Putin

Sursa: PixaBay

Ministerul rus de Externe a anunțat că Rusia se retrage din Consiliul Europei. Rusia a atacat militar Ucraina la data de 24 februarie 2022.

Ministerul rus de Externe a informat că a trimis marți secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, o notificare oficială cu privire la decizia Rusiei de a părăsi Consiliul Europei, organizația principală care se ocupă de drepturile omului din Europa.

Ministerul rus de Externe a transmis că decizia Rusiei vine ca urmare a deciziei Consiliului Europei de a suspenda aderarea Rusiei la organizația respectivă, decizie care a fost luată pe 25 februarie, la o zi de la invadarea Ucrainei.

Ministerul rus de Externe a acuzat că organizația este puternic influențată de NATO și UE și că a devenit un instrument de presiune asupra Rusiei, relatează b1.ro.

Ucraina ceruse oficial Consiliului Europei retragerea Rusiei din organizația respectivă, în condițiile în care a fost atacată de armata rusă la ordinul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

„Cerem să se ia decizia de expulzare imediată a Rusiei din Consiliul Europei”, a spus premierul ucrainean Denîs Șmîhal, într-o intervenţie prin videoconferinţă de la Kiev în cadrul unei sesiuni extraordinare

a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 21 de război. Explozii în Kiev! 400 de medici și pacienți ucraineni, ținuți ostatici în Mariupol! Ce spune Zelenski despre negocieri

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Senatul SUA l-a condamnat în unanimitate pe Putin drept criminal de război

Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie în care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război. Unanimitatea din Congresul american este un eveniment foarte rar, având în vedere lupta intensă din Congres între republicani și democrați.

"Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean", a declarat liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, într-un discurs ţinut înaintea votului de marți, informează digi24.ro.

În Mariupol, oraș izolat din pricina bombardamentelor ruse, au murit deja peste 2.500 de persoane. Orașul este în continuare bombardat.

"Mariupol este acum doar iad", au declarat pentru CNN locuitorii din Mariupol, precizând că sunt insuportabile condițiile în care trăiesc.

Sute de medici și pacienți sunt ținuți ostatici în spitalul regional de terapie intensivă din Mariupol, a anunțat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației regionale Donețk.

"Este imposibil să ieșim din spital. Clădiri înalte din jurul nostru ard, nu putem pleca", i-a spus angajatul respectiv lui Kyrylenko.  

Citeste si: Joe Biden vine în Europa! Președintele SUA va lua parte la summitul NATO de la Bruxelles