Omul sfinteste tara: Cristian Ciobanu, omul care a lasat totul pentru a-si indeplini visul. El are grija de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 16 iul 2022, 22:15

Va dati seama ce pasiune nebuna trebuie sa-l fi manat pe un tanar bucurestean, de a lasat totul in urma si s-a stabilit, impreuna cu familia, acolo, in creierii muntilor!? Totul - din dragoste pentru meseria sa si din dorinta de a-si implini un vis.

Cristian trudeste la Geoparc inca din 2004, de la infiintare. A fost pe rand voluntar, cercetator si acum conduce de la fata locului intreaga arie protejata.

 

Aici intervine munca geografilor, a lui Cristian si a colegilor sai. Interpreteaza toate datele stiintifice ca sa ajunga pe intelesul oamenilor, sa starneasca interesul vizitatorilor de a ajunge sa vada cu ochii lor dovezile ca aici au trait, candva demult, dinozaurii pitici.

 

Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului este singura arie protejata din Romania recunoscuta international, sub egida UNESCO. Un alt caracter unic e faptul ca este administrata de o unitate de invatamant- Universitatea din Bucuresti. Intregul tinut fascineaza insa la tot pasul.

 

Va vine sau nu sa credeti, avem acest tezaur de informatie si de povesti! Trebuie doar pus in valoare.

 

O parte din munca lui de zi cu zi e distrusa de  rau-voitori.

Nu dezarmeaza insa. Desi multe dintre placutele acestea de informare sunt facute chiar din bani din propriul buzunar. E prea implicat in povestea aceasta!

 

I s-a parut intocmai locul potrivit in care sa se mute. Iar casa care se ridica acum, mandra, pe un deal, pare sa fie intocmai cum a visat-o cand a avut primul contact cu zona. L-a fermecat o alta atractie speciala a locului- biserica Densus.

 

Foarte veche, incarcata de istorie, de semnificatii, biserica "fara pereche", cum o numea Nicolae Iorga, ar fi cea mai veche de rit bizantin din Romania.

 

Nu stiu ei foarte bine cu ce se mananca meseria asta a lui, dar cu totii, oamenii din sat, apreciaza munca tanarului.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

 

Vecini- vorba vine, ca nicio alta casa nu se mai vede in jur, oricat ai cauta cu privirea.

 

Efortul le-a fost rasplatit. Acum are un camin si o gospodarie unde sotia si cei doi copii il asteapta, cu drag, seara de seara.

 

Pe langa problemele legate de gospodarie, isi fac timp sa discute la masa si despre pietre si dinozauri.

Alina si Cristian se iubesc, se vede asta! Si-si cresc frumos copiii.

 

Bun loc au gasit! Sau poate ca locul i-a gasit pe ei, pentru ca a fost singura bucata de pamant pe care si-au permis-o acum cinci ani, cand au ales sa se stabileasca aici.

 

Si au ales Tara Hategului. Au ales un colt de Romania pe care chiar isi pot pune amprenta prin ce fac.

Vor sa puna pe picioare si propriul lor proiect, al unei scoli neconventionale, in aer liber. O scoala despre acest tinut. O scoala despre frumos.

 

In conditiile in care, desi are un doctorat, tanarul castiga salariul minim pe economie. Nimic nu e usor, precum pare. Laudabila munca sa, sustinuta, parca, doar de pasiune!

 

Sa lupte cu morile de vant, sa schimbe mentalitati si sa le reaminteasca oamenilor ce important este sa puna umarul, impreuna, pentru a urni ceva din loc. Ei bine, pentru Cristian, asta e litera de lege! Iar pentru noi, ca l-am cunoscut- mandrie. Si convingerea ca omul sfinteste tara!