Costel Vanatoru, preotul-cercetator care a revolutionat legumicultura VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 04 sep 2021, 05:50

Sunt, iata, aproape 30 de ani de cand, cu aceeasi pasiune nestavilita, munceste sa aclimatizeze, pe pamantul reavan de la Buzau, legume de pe tot cuprinsul Globului. Costel Vanatoru este omul care sfinteste locul, sfinteste tara!

Mare e gradina ingnerului Costel Vanatoru, cercetator se seama din Buzau. Omul isi pune amprenta, de ani buni, pe recolte fabuloase rezultate din incrucisari de soiuri cu adevarat revolutionare.

 

E doctor in cercetare legumicola- cea mai grea ramura a agriculturii. Negresit, in meseria sa, are nevoie de multa pasiune si munca, am putea spune, cat cuprinde.

 

Iar ca sa poata munci in continuare, trebuie sa se autofinanteze.

Trebuie sa produca si sa vanda.

 

Marfa proaspata si sanatoasa ajunge si de patru ori pe zi in chioscul de la poarta unitatii. Se vinde! E prea putin, insa, pentru ca institutul sa supravietuiasca. Semintele rezultate le dau si pe acelea ieftin ori chiar de pomana.

 

Inginerul Vanatoru si-a pus toate resursele in reabilitarea speciilor vechi, aflate in pericol de a se pierde.

A creat soiuri de legume valoroase.

 

Serii intregi de soiuri de tomate, ardei gras ori castravete- toate au fost create aici. Iar aceste brevete de inventie raman in patrimoniul genetic al Statului Roman. Stat care le intoarce spatele multor cercetatori.

 

A intors spatele unor oferte banoase din Franta, din Germania, chiar si de peste Ocean. S-a ambitionat sa faca performanta aici, intr-un domeniu in care nu esti deloc sprijinit.

Pe langa lipsa finantarii si a materialelor de laborator, se mai confrunta cu o problema: suprafete intregi de pamant din zestrea statiunii au fost trecute in proprietatea unor firme private pentru constructia de locuinte.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

 

Vinete care ating si un kilogram bucata, cu pulpa pastoasa, alba, fara seminte, ideale

pentru gatit si cu aspect comercial. Si cate si mai cate... Pana sa ajunga pe mesele romanilor e nevoie, insa, de o munca extraordinara, intinsa pe durata aproape a unui deceniu.

 

Aici se produc chiar si 15 kilograme de samanta hibrida pe an. Desi s-ar putea si de doua ori mai mult. Dar inginerul roman  - tot sarac si cinstit.

 

Un alt exemplu: castravetele amar sau castravetele pentru diabet, planta- miracol.

Fructul ei ar putea fi considerat leac.

 

S-a adaptat foarte bine la conditiile de mediu de la noi si, in curand, de ea se pot bucura suferinzii, care nu au ajuns inca pe tratament cu insulina. Ajunge sa fie consumat, in cantitati mici, in stare cruda, cand capata culoarea galbena si cand se coc semintele rosii din interiorul sau.

 

Mai putin cunoscuta, dar cultivata la noi de prin anii '60, Lufa este o alta planta uimitoare. Munca

in cercetarea legumicola este totul pentru inginer, dar si pentru cei de care s-a inconjurat. Oameni care l-au cunoscut si care cred in el. Il au drept cel mai de pret model.

 

E clar! Aici sunt oameni. Oameni prentru care munca este pasiune. E religie.

 

Taguri: