Mare e gradina ingnerului Costel Vanatoru, cercetator se seama din Buzau. Omul isi pune amprenta, de ani buni, pe recolte fabuloase rezultate din incrucisari de soiuri cu adevarat revolutionare.
E doctor in cercetare legumicola- cea mai grea ramura a agriculturii. Negresit, in meseria sa, are nevoie de multa pasiune si munca, am putea spune, cat cuprinde.
Iar ca sa poata munci in continuare, trebuie sa se autofinanteze.
Marfa proaspata si sanatoasa ajunge si de patru ori pe zi in chioscul de la poarta unitatii. Se vinde! E prea putin, insa, pentru ca institutul sa supravietuiasca. Semintele rezultate le dau si pe acelea ieftin ori chiar de pomana.
Inginerul Vanatoru si-a pus toate resursele in reabilitarea speciilor vechi, aflate in pericol de a se pierde.
Serii intregi de soiuri de tomate, ardei gras ori castravete- toate au fost create aici. Iar aceste brevete de inventie raman in patrimoniul genetic al Statului Roman. Stat care le intoarce spatele multor cercetatori.
A intors spatele unor oferte banoase din Franta, din Germania, chiar si de peste Ocean. S-a ambitionat sa faca performanta aici, intr-un domeniu in care nu esti deloc sprijinit.
Pe langa lipsa finantarii si a materialelor de laborator, se mai confrunta cu o problema: suprafete intregi de pamant din zestrea statiunii au fost trecute in proprietatea unor firme private pentru constructia de locuinte.Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Vinete care ating si un kilogram bucata, cu pulpa pastoasa, alba, fara seminte, ideale
pentru gatit si cu aspect comercial. Si cate si mai cate... Pana sa ajunga pe mesele romanilor e nevoie, insa, de o munca extraordinara, intinsa pe durata aproape a unui deceniu.
Aici se produc chiar si 15 kilograme de samanta hibrida pe an. Desi s-ar putea si de doua ori mai mult. Dar inginerul roman - tot sarac si cinstit.
Un alt exemplu: castravetele amar sau castravetele pentru diabet, planta- miracol.
S-a adaptat foarte bine la conditiile de mediu de la noi si, in curand, de ea se pot bucura suferinzii, care nu au ajuns inca pe tratament cu insulina. Ajunge sa fie consumat, in cantitati mici, in stare cruda, cand capata culoarea galbena si cand se coc semintele rosii din interiorul sau.
Mai putin cunoscuta, dar cultivata la noi de prin anii '60, Lufa este o alta planta uimitoare. Munca
in cercetarea legumicola este totul pentru inginer, dar si pentru cei de care s-a inconjurat. Oameni care l-au cunoscut si care cred in el. Il au drept cel mai de pret model.
E clar! Aici sunt oameni. Oameni prentru care munca este pasiune. E religie.