Ei sunt cei care au grija de noi! Membrii SMURD au salvat pana acum MII de vieti, fara sa astepte vreo rasplata

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 23 feb 2017, 17:30

20 de ani au trecut de cand Raed Arafat, un tanar medic palestinian de la Targu Mures, s-a incapatanat sa creada intr-o idee si sa sa le demonstreze romanilor ca pot fi si buni, si altruisti, mai generosi.

Si alaturi de el in acest proiect au fost cativa colegi de facultate. Asa a luat fiinta Serviciul Mobil de Urgenta Resuscitare si Descarcerare, sau SMURD, cum bine il cunoaste toate lumea acum.

 

La inceput nu exista decat o singura echipa formata dintr-un medic, un asistent si un sofer, dar care a reusit sa duca la bun sfarsit misiunea ce initial parea imposibila.

 

Acum insa, SMURD-ul este o institutie vie, cu o inima enorma si cu un suflet de 19 milioane de romani.

 

Pentru acesti oameni viata celorlati este mai presus de viata lor. Ei au demonstrat ca Romania poate concura cu succes in competitia serviciilor medicale de urgenta. Nu e usor si nici nu va fi.

 

O spune insusi doctorul Raed Arafat, cel care a infiintat si a dezvoltat SMURD-ul in Romania. Isi aminteste si acum cu emotie primele misiuni, dar si reactia pe care o aveau oamenii la auzul sirenelor care cronometrau secundele intre a salva sau a pierde o viata.

 

In scurt timp de la infiintare, SMURD-ul lui Raed Arafat a devenit cunoscut si echipa lui a imbarcat zeci si zeci de oameni care si-au dorit sa se alature celor care refuza sa piarda lupta cu viata. Printre acesti oameni minunati si plutonierul adjutant Tiberiu Timar si formatorul Vasile Precu.

 

Din dragoste pentru viata dar si pentru oameni, Raed Arafat a devenit unul dintre cei mai buni si apreciati medici specialisti in medicina de urgenta la nivel european.

Iar misiunea lui continua.

 

Iar certitudinea ca va fi alaturi de oameni a avut-o din copilarie, de cand a vazut pentru prima data, e drept la televizor, cum arata si ce face un paramedic.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

 

Nu rata niciun episod din celebrul la el in tara natala SCUAD 51-  un serial in care zi de zi o echipa de paramedici infrunta moartea si de cele mai multe ori iesea invingatoare.

 

La fel de fascinat a fost si de cartile de medicina pe care le ascundea cu grija pe rafturile bibliotecii din oras, doar ca sa fie sigur ca nimeni nu o va mai imprumuta.

 

Anii au trecut iar visul a devenit realitate: ambulante ultra-echipate, autospeciale de descarcerare, elicoptere moderne, un avion dotat ca la carte si aproape 250 de centre SMURD in intreaga tara, toate pestru a salva in fiecare an mii de vieti aflate la granita dintre viata si moarte. Un vis frumos care va creste de la un an la altul.

 

Au fost si momente grele, cand insusi intiatorul SMURD a crezut ca visul se va risipi.

S-a intamplat odata cu devastatorul accident de elicopter in care mai multi colegi si-au pierdut viata.

 

Pana atunci nimeni nu s-a gandit vreo clipa ca salvatorii se supun unor riscuri uriase si ca ei insisi ar putea ajunge in locul celor pe care ii salveaza.

 

Atunci cand viata este salvata, sentimentul pe care il traiesc cei care au invins moartea nu poate fi descris in cuvinte.

 

Numai anul trecut, cei care au preluat stafeta serviciul mobil de urgenta resuscitare si descarcerare Targu Mures au avut peste 12 mii de interventii.