Taxele si accizele ne lasa fara un ban in buzunar. Cat la suta din PRETUL unui produs merge la Stat? VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 23 feb 2017, 18:34

Am plecat la cumparaturi! Atenti nu la cat e pretul de pe raft, ci la cum e format acest pret.

Uite asa, am descoperit ca la fiecare produs pe care-l cumparam, unul il donam pur si simplu statului. Cu alte cuvinte, accizele la unele produse reprezinta mai mult de jumatate din pret. Cosul de cumparaturi al statului e plin. Al nostru, pe jumatate gol.

Tigarile, spre exemplu! 80% din pretul pe care il achitam la magazin este format din accize si TVA. Mai exact, dintr-un pachet de 20 de tigari, 16 se duc pe taxe.
Ce bine ar merge o bere pe caldura asta! Trebuie, insa, sa stiti un lucru. 45% din costul berii este constituit de taxe si accize. Cu alte cuvinte, la doua beri cumparate, una merge in contul statului. Sa fie primit!

Accizele la tutun si alcool aduc miliarde de euro la buget. Sa ne mai mire ca statul nu face eforturi sustinute pentru descurajarea fumatului? In utlimul an, la noi, pretul cafelei a crescut cu 30%.
In restul tarilor, a scazut cu 34%. De unde aceasta diferenta? Simplu: tara noastra este printre putinele din Uniunea Europeana care aplica acciza la cafea. Un euro este acciza la un kilogram de cafea solubila!

Sa vorbim despre carburanti. In cazul unui litru de benzina, 70% din pret merge la stat. Asadar, 4,2 lei sunt incasari care merg la buget, iar restul, 1,8 lei reprezinta pretul combustibilului si profitul comerciantilor.
Cea mai mare taxa se aplica, insa, chiar inainte sa scoatem banii de pe card. E vorba de taxa pe salariu. 46% din venituri sunt oprite de stat! 4,3 miliarde de euro ar trebui sa incaseze statul in 2013 numai din accize.



 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.