Cine sunt cardinalii FAVORITI in cursa pentru pontificat? VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 02:24

A fost forfota mare in ultimele doua saptamani la Vatican, dupa decizia papei Benedict al XVI-lea de a se retrage.

Muncitorii au curatat in acest weekend cosul de pe Capela Sixtina. Au fost facute si mici reparatii pentru ca totul sa decurga fara surprize neplacute. Cosul are o insemnatate speciala, fumul emanat fiind primul semn al alegerii viitorului papa. Cosul este conectat la o soba din interiorul Capelei Sixtine, unde vor fi arse, dupa fiecare scrutin, buletinele de vot. In cazul in care un scrutin nu va avea ca rezultat alegerea papei, in soba va fi turnata o substanta chimica ce va da culoarea neagra fumului emanat din arderea buletinelor.


Acesta e semnul ca cei 115 cardinali nu au ales inca viitorul papa. In cazul in care rezultatul va fi alegerea papei, fumul va avea culoarea alba. Pentru testarea sobei, primul fum ce va iesi din cosul capelei sixtine va fi de culoare galbena. Pentru a fi ales papa, un candidat are nevoie de o majoritate de doua treimi, adica 77 de voturi. Varsta medie a cardinalilor electori este de 72 de ani, mai mult de jumatate dintre ei fiind europeni.
Cardinalii s-au reunit ieri pentru ultima "Congregatie Generala". Printre favoritii la ocuparea sfantului scaun se afla cardinalul de Milano, Angelo Scola, cardinalul de Sao Paolo, Odilo Scherer, sau cel din Quebec, Marc Ouellet.