Romanul care a trait 148 de ani! VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 07 nov 2020, 02:50

A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi nu s-ar mai povesti, un batran inalt, dar zdravan ca un flacau.

 La 120 de ani, cand inca mai avea mult de trait, cara, in spate, grinzi lungi si grele, kilometri intregi. Manca singur, cat trei la un loc, si cel mai mult ii placea ca, la final de zi, sa-si fumeze pipa linistit, pe-o pajiste intinsa. Sunt povestile celor care l-au cunoscut pe Maftei Pop, niste copii pe atunci, acum- octogenari.

Batranii inca isi aduc aminte de Maftei Pop, cunoscut drept "Mutu" si care s-a prapadit la 148 de ani.
N-a suferit de pe urma razboaielor, iar cele mai groaznice epidemii l-au ocolit. A fost contemporan cu Nicolae Balcescu si Alexandru Ioan Cuza. A prins Unirea principatelor si a trait pana dupa abdicarea Regelui Mihai I, ba chiar era in viata cand comunistii au pus mana pe putere. Ce mai… sub ochii lui s-au scris file importante de istorie.

Mos Maftei a fost de fel din Dej. In asezarea din Osoi a ajuns pe cand avea 40 de ani si a trait aici 108 ani, suficient cat sa fie pomenit si dupa moarte, in biserica, la slujba de duminica.


Nici locul de odihna vesnica al celui care a trait un secol si jumatate n-a fost uitat. Chiar daca nu are o cruce la capatai, iar mormanul de pamant numai cu un loc de veci nu seamana, osoienii stiu ca aici si-a gasit linistea vesnica, mos Maftei. Cat a trait, a avut o sanatate de fier. La aproape un secol si jumatate de viata, inca mai mergea drept, vioi.
Si nici carunt nu era! Doar auzul ii mai slabise un pic. Se spune ca munca bruta, mancarea sanatoasa si viata traita sub cerul liber l-au calit.

Pentru cei de aici a fost o ciudatenie. Era iute la manie, nu vorbea mult si a trait singur toata viata. Nu a invatat carte, rezumandu-se la a sti doar sa-si numere portiile de mancare si cei cativa banuti pe care-i primea ca zilier, in sat.
Abia spre sfarsitul celor 148 de ani, badea Maftei a avut, din mila unei familii, un acoperis deasupra capului.

Poate mai traia mult si bine daca o echipa de oameni de stiinta nu il vizita. Barbartul a ajuns in Osoi, dupa ce omorase accidental un copil. Cum toata viata s-a ascuns, a crezut ca atunci cand "domnii de la oras" l-au fotografiat si l-au intervievat, il vor aresta.


Totul despre moartea lui, nimic despre data in care s-a nascut, ramasa, deocamdata, un mister.

 

Taguri: