NASA AVERTIZEAZA: Un asteroid cu diametrul de 45 de metri va trece astazi foarte aproape de Terra. In caz de impact ar putea DISTRUGE complet un oras mare

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 02:47

Un asteroid cu diametrul de 45 de metri, monitorizat cu mare atentie de NASA, va trece vineri seara la mica distanta de Terra, insa nu exista riscul de producere a unei coliziuni.

Asteroidul, care are o masa de 135.000 de tone, denumit 2012 DA 14, ar putea distruge, in caz de impact, un oras mare. Este cel mai mare asteroid detectat vreodata de oamenii de stiinta care trece atat de aproape de Terra, a precizat agentia spatiala americana.

Descoperit in februarie 2012, asteroidul 2012 DA 14 va trece cel mai aproape de planeta noastra la o distanta de 27.600 de kilometri, o zecime din distanta dintre Terra si Luna, vineri, la ora 19.25
GMT, deasupra zonei de est a Oceanului Indian, de langa insula indoneziana Sumatra, cu o viteza de 7,8 kilometri pe secunda.

El va trece atat de aproape de Terra incat se va afla la o distanta mai mica decat altitudinea la care se afla anumiti sateliti.

"In medie, un asteroid cu o astfel de marime se apropie atat de mult de Terra o data la 40 de ani si risca sa se ciocneasca cu planeta noastra la fiecare 1.200
de ani", a precizat, saptamana trecuta, Donald Yeomans, directorul departamentului Near Earth Object (NEO), din cadrul Jet Propulsion Laboratory.

Vineri, el va fi vizibil cu un telescop amator in Europa de Est, Australia si in Asia, unde va fi noapte. Asteroidul va aparea ca un punct stralucitor care se deplaseaza pe cer.

Daca acest asteroid, considerat de talie mica, intrucat are diametrul de 45 de metri, s-ar prabusi pe Terra, el ar produce pagube comparabile cu asteroidul cazut in Siberia centrala in 1908, in regiunea Tunguska, afirma Tim Spahr, cercetator la Minor Planet Center din cadrul Universitatii
Harvard.

Acest astronom estimeaza ca socul ar echivala cu o bomba de 2,4 megatone, suficient de puternica pentru a devasta o suprafata intinsa, dar care nu ar fi catastrofica la nivel mondial.

Potrivit anumitor estimari, unda de soc din regiunea Tunguska a fost de cateva sute de ori mai mare decat aceea provocata de bomba de la Hiroshima, distrugand intreaga padure pe o raza de 20 de kilometri.


Prin comparatie, meteoritul considerat responsabil cu extinctia dinozaurilor in urma cu 66 de milioane de ani avea un diametru de 10 kilometri, a precizat Tim Spahr.

Postul de televiziune al NASA prevede o transmisie in direct, comentata de specialisti, timp de o jumatate de ora incepand cu ora 19.00 GMT, pe masura ce asteroidul se apropie de punctul in care se va afla cel mai aproape de Terra, la ora 19.25
GMT.

Transmisiunea NASA va fi accesibila pe site-urile http://www.nasa.gov/ntv si http://www.ustream.tv/nasajpl2.

Sursa: Mediafax

 

Taguri: