In apropierea sediului Guvernului norvegian o masina capcana este programata sa explodeze. Ucigasul a ales special o ora de varf, putin dupa orele 15.
Imaginile de pe camerele de supraveghere surprind o camioneta care parcheaza. Soferul este imbracat intr-o uniforma de politie. Coboara din camioneta si se se indeparteaza in mare graba.
Cateva zeci de secunde mai tarziu, acelasi individ este surprins urcand intr-o masina de culoare gri.
Panica si haosul provocate de deflagratie au fost surprinse de un tanar roman care lucra la Oslo in constructii. Se afla in apropiere de sediul Guvernului exact in acea clipa fatala, iar suflul exploziei l-a aruncat cativa metri inapoi.
Nu si-a pierdut cumpatul si a inceput sa filmeze cu telefonul mobil, chiar daca se temea de o noua deflagratie. Priviti imaginile prapadului. Supravietuitorii sunt inca in stare de soc. Umbla haotic, tipand printre ruinele fumegande.
Sunt imagini in premiera mondiala. Vali a fost primul care a filmat, inainte chiar ca la fata locului sa apara fortele de ordine si echipele de salvare.
Ascultati cu atentie, veti auzi sirenele masinilor de interventie, care sunt inca la sute de metri distanta.
Nici Vali nu intelege deocamdata ce se petrece. Merge printre ruine, incercand sa le acorde primul ajutor ranitilor. Poate ca cea mai cutremuratoare aminitire din Oslo este cea a cadavrelor sfartecate. Acum, la un an si jumatate de la atentat, Vali inca mai traieste socul evenimentelor.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Noua oameni au murit, sfartecati de explozie, iar alti peste 200 au fost raniti. Nu era insa decat inceputul unui cosmar care avea sa ia mult mai mult vieti.
In mai putin de doua ore, politia este alertata de telefoane care anunta un nou atac, de aceasta data pe insula Utoya, unde avea loc o tabara de vara a tineretului din Partidul Laburist.
Din primele informatii, unul sau mai multi barbati imbracati in uniforme de politie ar fi deschis focul asupra participantilor la intrunire.
Rapoartele ulterioare ale politiei au aratat ca 69 de tineri au fost impuscati mortal pe insula Utoya, iar alti 110 raniti. Printre acestia se numara si Karin Elena Holst, o romanca in varsta de numai 15 ani.
Atentatele teroriste comise de Anders Breivik la Oslo si pe insula Utoya vor ramane, fara indoiala, cel mai negru capitol din istoria Norvegiei.
Criminalul dement a fost condamnat la 21 de ani de inchisoare, cea mai mare pedeapsa prevazuta de codul penal din Norvegia.