Naeni, satul unde se fac bani din piatra seaca VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 03 nov 2020, 04:05

Stravechea traditie a cioplitului in piatra se pastreaza si astazi, intacta, in comuna buzoiana Naeni.

Aici, meseria de pietrar a fost purtata din generatie in generatie si transformata, cu timpul, in arta. In mainile mesterilor de aici, blocurile de piatra pot lua orice forma. Comunitatea traieste de pe urma exploatarii pietrei. Pe ulite e piatra sfaramata. Gardurile si zidurile caselor sunt tot din piatra. La fel colacul fantanii si beciul si cate si mai cate de prin gospodaria omului. Oamenii de aici au un adevarat cult al acestei pietre speciale.
I-au dedicat un festival si un muzeu in aer liber.

Tot aici, in varf de deal, se afla si "Biserica dintr-o piatra", cladita tot din calcar alb de Naeni. A fost ridicata langa vestigiile tracice, locul in care stramosii scobeau stancile ca sa-si ingroape mortii. Inconjurata de ziduri, asemnea vechilor cetati, te cheama parca sa ii descoperi nobletea. La fel si Chilia lui Ambrosie. Sapata in stanca Piatra Soimului, este astazi o dovada vie ca pe vremuri i-a servit drept adapost, loc de tihna si rugaciune unui monah ce a ales pustnicia, se spune, dupa o vizita facuta la
muntele Athos.

 

Taguri:

Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.