Mai romani decat romanii! Familia de nobili polonezi care a contribuit la infaptuirea Marii Uniri VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 03 nov 2020, 01:20

El este Adrian Mociulschi, lector la Conservator, scriitor si descendentul unei familii de nobili polonezi.

Se mandreste cu inaintasi care au trait razboaiele si au contribuit la ceea ce este Romania astazi: generalul Leonard Mociulschi, bunicul sau, este o legenda.

 

In timpul Primului Razboi Mondial a reusit sa contribuie efectiv, prin actiunile militare desfasurate, la reintregirea tarii si la momentul pe care il sarbatorim la data de 1 Decembrie. Pentru acest lucru a fost rasplatit atat de Guvernul francez cu ordinul Croix de Guerre cat si din partea Guvernului Regal care i-a acordat Ordinul Steaua Romaniai, Coroana Romaniei in grad de cavaler.

 

Generalul Mociulschi a luptat si in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Astazi, Batalionul 21 Vanatori de Munte ii poarta onorific, numele.

 

Toate aceste fapte nu l-au scapat insa pe general de prigoana comunista. I-au fost ridicate distinctiile, i-au fost confiscate averile si a fost aruncat in inchisoare, fara vreun proces. Doar faptul ca se remarcase pe campul de lupta l-a salvat dupa ani grei de temnita.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

 

Familia Mociulschi a venit din Polonia si s-a stabilit in Romania in urma cu doua secole.

Zona Brailei este cea care i-a infiat pe polonezi si unde ei si-au cladit o viata si un rost.

 

Si continua sa faca acest lucru, desi tara nu i-a rasplatit cu acelasi respect. Averea familiei a fost confiscata, conacul a fost lasat in paragina pentru ca in final sa cada prada cutremurului.

 

Dupa revolutie, membrii familiei au inceput incet sa-si recapete bunurile.

Demersul este unul greoi dar nu ii sperie. Nu renunta si nu se intorc in  Polonia unde traiesc alti membri ai vechii famili aristocrate. Pentru Adrian Mociulschi, Romania ramane tara sa.