Transplantul cu telocite, inventie romaneasca, omologat de chinezi VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 02 sep 2021, 00:50

Academicianul Laurentiu Popescu, cel care a descoperit telocitele, spune ca acestea sunt de fapt protectoarele celulelor stem.

Anuntul venea in urma cu aproape doi ani si constituia o premiera mondiala in medicina regenerativa a organelor vitale. O asemenea asociere de celule stem cu telocite poate forma nise de celule din care se regenereaza organele. Cercetatorii romani spuneau atunci ca telocitele ar putea ajuta inclusiv la regenerarea inimii bolnave. Intre timp, colegii chinezi au continuat cercetarile, iar astazi au ajuns sa discute despre primul transplant cu telocite in infarctul miocardic.


Practic, injectarea telocitelor intr-o inima care a suferit un infarct arata o imbunatatire a performantelor cordului bolnav. Chiar daca interventiile au fost realizate doar experimental, cercetatorii cred ca in scurt timp va urma si un transplant similar la om. Probabil ca in aprilie, anul viitor, dupa o vizita la Harvard vom anunta o astfel de interventie clinica. Nu in Romania! Romania nu are posibilitatile respective.

Perfect adevarat! In vreme ce americanii si chinezii investesc sume greu de imaginat in tehnologie si in cercetatori, Romania incearca sa tina pasul, la institutul Victor Babes, intr-un laborator cu numai cateva
incaperi. Institutul Victor Babes nu are deocamdata un ecograf cu care sa investigheze cordurile animalelor de laborator si nici cercetatorii nu prea se inghesuie sa ramana in tara. Chiar si in aceste conditii romanii se incapataneaza sa tina stacheta ridicata.

 

Taguri: