Istorie lasata in paragina! La Buia, castelul lui Mihai Viteazul a ajuns o ruina VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 31 oct 2020, 00:50

La Buia, pe un deal aproape de padure, intr-un loc desprins parca din povesti, gasim castelul in care s-au scris aproape 700 de ani de istorie.

Acum, la fel ca multe alte monumente, e doar o ruina gata sa se faca una cu pamantul. Povestea cetatii a inceput in 1324, cand a fost construita de Bolyai Gaspar. Apoi a apartinut, pe rand, familiei Bathory, Tholdy si chiar domnitorului Mihai Viteazul.

 

Doar zidurile mai amintesc de vremurile de glorie. In rest, totul a cazut prada nepasarii. Hotii au golit si ei castelul, bucata cu bucata. Acum,

abia mai ghicesti unde au fost saloanele in care erau primiti oaspetii cu sange albastru. Si capela s-a pierdut.

 

In urma cu cativa ani, o parte a dealului s-a surpat. Asa a iesit la iveala o groapa comuna. Localnicii si-au facut cruce si s-au gandit cu totii ca nu mai e vorba de legende ci de purul adevar.

 

O legenda infioratoare vorbeste despre executiile iobagilor.

Chiar si acum, la sute de ani distanta, doar cei tari de inima mai au curajul sa treaca dincolo de ziduri.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

 

In castel au fost pedepsite si calugarite.

Multe dintre ele au sfarsit zidite in pereti. In noptile cu luna plina, localnicii spun ca le aud cantand. Si daca tot suntem intr-un castel, e imposibil sa nu auzim si o legenda legata de comori.

 

Rand pe rand, castelul a fost transformat in dispensar si sala de nasteri, ca in anii '70 de fie abandonat. Acum, nu degeaba le vine localnicilor sa planga.

 

Chiar daca isi doresc sa salveze monumentul istoric, autoritatile locale spun ca sunt cu mainile legate. Toata

speranta si-o pun in cateva fundatii. Doar ele ar mai putea salva istoria de la Buia.

 

Taguri: