AI INIMA FRANTA? Cercetatorii explica cum poti muri din dragoste

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 30 oct 2020, 10:15

Da! Ranile din dragoste chiar dor, spun oamenii de stiinta care au descoperit ca o trauma la nivel afectiv elibereaza in organism doze de adrenalina care pot fi fatale, uneori.

Expertii sustin ca un soc emotional, fie ca este vorba despre entuziasmul ca ai castigat premiul cel mare la loto sau durerea ca ai pierdut pe cineva drag, poate declansa boli de inima. Femeile aflate la menopauza sunt cel mai predispuse sa sufere de pe urma unui astfel de soc. O veste impresionanta, fie ca este negativa sau pozitiva, are un impact puternic asupra psihicului.

Creierul elibereaza in organism o cantitate mare de cortizol, denumit si hormonul stresului, dar si adrenalina, care subtiaza arterele, ingreunand circulatia sangelui.
Acest lucru afecteaza activitatea inimii care isi schimba ritmul in care pompeaza sangele. Asta poate duce la afectiuni cardiace, inclusiv infarct. Ca urmare a acestor schimbari functionale, pacientul va avea dificultati in a respira, va acuza dureri in piept si o stare generala proasta. Oamenii de stiinta au confirmat existenta asa numitului sindrom “inima franta” care poate duce chiar la deces.

Specialistii sustin ca au fost cazuri in care unii pacienti au murit din cauza depresiei instalate dupa pierderea cuiva drag.
Acesti pacienti sufera un soc de o incarcatura emotionala atat de mare, incat inima lor cedeaza la propriu ”, a declarat dr. Christoph Nienaber, director la Clinica Universitara din Rostock, Germania. Medicul a adaugat ca socul emotional se poate declansa si intr-un context pozitiv, cum ar fi stirea ca ai devenit milionar peste noapte, dar scenariul tipic este acela in care sindromul “inima franta” se instaleaza dupa primirea unei vesti extrem de neplacuta pentru pacient.