Lance Armstrong e incoltit! 11 fosti colegi l-au "turnat"

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 04:31

Cazul lui Lance Armostrong tinde sa se transforme in cel mai mare scandal de dopaj din istoria sportului, nu doar a ciclismului.

Americanul, septuplu castigator al Turului Frantei, a fost "turnat" de 11 fosti coechipieri. Declaratiile acestora se afla in dosarul depus de Agentia Americana Antidoping (USADA) la Uniunea Cicista Internationala (UCI).

 

Pe 24 august 2012, fostul ciclist Lance Armstrong a anuntat ca nu va continua procesul cu USADA si ca renunta sa se mai apere in fata acuzatiilor de dopaj.

Vestea a cazut ca o "bomba", mai ales ca USADA ceruse o confruntare publica.

"I-a fost teama sa nu fie umilit", au comentat membrii Asociatiei Americane Antidoping.

 

Pe 10 octombrie, USADA a depus dosarul intocmit in baza cercetarilor efectuate vreme de 5 ani. Acesta cuprinde declaratii de la 11 fosti colegi de-ai lui Armstrong, adica cei care au pus umarul la construirea perioadei de glorie (1999-2005): Frankie Andreu, Michael Bary, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Lepiheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters si David Zabriskie.

 

Daca declaratiile lui Floyd Landis si Tyler Hamilton nu au prea mare greutate din cauza faptului ca au fost prinsi dopati, marturia lui George Hincapie cantareste enorm.

 

Hincapie nu a fost prins niciodata dopat si este singurul dintre cei 11 care a fost coleg cu Armstrong in toate cele 7 Tururi ale Frantei castigate de texan.

"Nu am fost depistat niciodata pozitiv, dar a trebuit sa spun adevarul in fata anchetatorilor.

M-am dopat pana in 2006, cand m-am retras". Dosarul USADA are peste 1.000 de pagini si pe langa declaratii mai cuprinde: chitante, mail-uri, rezultatele unor teste de laborator, toate dovedint ca Armstrong a detinut, a folosit si a distribuit substante dopante.

 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Acum, in baza acestui dosar, UCI trebuie sa decida daca palmarestul americanului va fi

sters. Sarcina este dificila pentru membrii Uniunii Cicliste Americane, deoarece au iesit la iveala dovezi ca Lance a fost depistat pozitiv, dar probleme au fost ascunde in schimbul unor donatii substantiale catre UCI.

 

Ce dispare din palmaresul lui Lance Armstrong:

 

- 7 Tururi ale Frantei (1999-2005) si locul 3 ocupat in 2009;

- 22 de etape castigate in Turul Frantei, locul 5 all-time;

- locul 4 ocupat in Turul Spaniei 1998;

- locul 1 in Turul Elvetiei 2001;

- Criterium du

Dauphine Libere, editiile 2002 si 2003, de asemenea castigate.