Nu numai francezii au asemenea delicatese! Iata cum se face branza cu mucegai made in Romania VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 04:53

Cine nu a gustat macar o data in viata din evstita branza cu mucegai frantuzeasca? Ei bine, avem si noi o specialitate de acest fel chiar mai buna.

Suntem in Taga, tinutul branzei cu mucegai. Adapostite de dealurile Transilvaniei, aici se gasesc renumitele hrube ardelenesti.

Am vrut si noi sa aflam secretul vestitei branze. Am intrat in grota de fermentare, unde am descoperit o intreaga industrie. Primul care ajunge aici e laptele de vaca. Bun, gros, de un alb imaculat. Abia dupa ce e  testat in laborator intra la procesat.

Aici, intre peretii de roca naturala, temperatura nu trece de 14 grade.
Asa se dezvolta mucegaiul, care este, de fapt,  o bacterie: "Brevibacterium Linens".

In prima faza, mucegaiul e alb, ca apoi sa capete o culoare rosie. Dupa cateva zile, in care sunt intoarse cand pe-o parte, cand pe alta, dreptunghiurile de branza se curata de mucegai si se imbraca intr-un praf alb, de amidon.

Se impacheteaza in hartie si se pun intr-o cutie asemnatoare uneia din lemn de brad.
Asa ajung pe mesele noastre.

Faimoasa branza, ce capata culoarea galbuie a untului gras, este cremoasa in interior. Dupa ce musti din ea cu pofta nu ai cum sa ii uiti gustul. E inconfundabil, neobisnuit, fiind usor picant.

E si mai buna, dar si mai scumpa decat telemeaua. Totusi, e mai ieftina decat surorile ei din alte tari. De exemplu, daca in magazine platiti pentru o felie de branza frantuzeasca in jur de 12 lei, pentru cea cu mucegai, romaneasca, va costa 21 de lei, dar kilogramul!