Boala reprezinta cresterea tensiunii arteriale peste limita normal, cu riscul de a produce leziuni organelor interne. Netratata, hipertensiunea arteriala poate fi fatala. O tensiune normala nu trebuie sa depaseasca 140 mmHg presiunea maxima si 90 mmHg presiunea minima. Peste aceste valori se considera ca persoana sufera de hipertensiune.
Noul tratament revolutionar consta intr-o procedura medicala numita denervare renala, prin care medicii specialisti trimit unde radio catre anumite terminatii nervoase din rinichi.
Se estimeaza ca aproape un sfert din populatia globului sufera de hipertensiune arteriala. Medicii s-au gandit la o alternativa pentru pacientii care nu raspundeau la tratamentul medicamentos, dar dupa mai multe teste si cercetari, spera ca noua procedura sa devina un tratament general si eficient in tratarea acestei boli.
Pacientii care sufera de hipertensiune arteriala reprezinta un risc crescut de a dezvolta boli de inima, infarct, comotii cerebrale sau blocaj renal.
Ultimele teste ale cercetatorilor au aratat ca pacientii isi pot mentine tensiunea arteriala in limite normale cel putin 18 luni dupa ce au fost supusi noii proceduri.
Denervarea renala este o interventie chirugicala minora si consta in introducerea in artera renala a unei sonde de radiofrecventa. Pacientul este anesteziat local. Rezultatul este spectaculos prin diminuarea valorilor ridicate ale tensiunii arteriale cunoscut fiind faptul ca hipertensivii trebuie sa ia toată viata medicamente care au, de ce cele mai multe ori, efecte secundare grave asupra organismului.