Jucariile oamenilor mari, adevarate bijuterii! VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 26 oct 2020, 17:15

Ii trec prin maini mii de locomotive si vagoane in fiecare an.

Garniturile vechi de peste un secol le considera adevarate bijuterii iar sufletul i se strange ori de cate ori trebuie sa se desparta de ele. Vorbim despre un pasionat de modelism feroviar care colectioneaza astfel de minunatii inca de cand era doar un pusti. Mai tarziu, pasiunea s-a transformat in afacere pentru alti iubitori de trenulete minuscule pentru care ajung sa cheltuie sute de mii de euro.

Oamenii marii uita uneori sa se bucure.
Aruncati in valtoarea vietii, isi umplu zilele si noptile cu griji si probleme. Stefan Diaconescu, are 63 de ani si stie sa se joace. Nu isi poate imagina vreo zi fara sa auda glasul rotilor pe sinele de cale ferata sau clinchetul care anunta plecarea din gara.

Inca din copilarie Stefan Diaconescu era pasionat de trenulete. Le repara, le modifica si le pastra ca pe cea mai de pret comoara.


Cativa ani mai tarziu a descoperit gustul pentru modelismul feroviar, pentru machetele suspendate pe care garniturile pot sa circule, sa opreasca in gara, sa se ascunda in tuneluri, sa treaca peste poduri si sa-si traga sufletul, la final de cursa, in depou.

Acum a imbinat pasiunea cu afacerea. Vinde trenulete si locomotive care pornesc de la cateva zeci de euro si pot ajunge pana la cateva mii de euro.


In fiecare an merge la celebrul targ de trenulete din Nuremberg in Germania, orasul in care fiecare neamt are asemnea machete. Imaginativa ca peste 80 la suta din totalul locomotivelor si vagoanelor in miniatura se produc aici.

Machetele sunt destul de pretentioase colectionarul nostru, asta pentru ca trebuie sa reproduca cat mai fidel o zona si un timp. Asa ca pentru cunoscatori nici nu e de mirare de ce pentru un orasel sau un cartier in miniatura se pot plati sume care depasesc, in functie de complexitate, zeci de mii de euro.
Dar pasiunea ..e pasiune.

Acum magazinul lui poate fi usor confundat cu un muzeu feroviar in miniatura, cu reproduceri fidele ale locomotivelor cu abur dar si a celor mai moderne garnituri pe care le vedem in tara sau in strainatate. Romania are si ea iubitori de trenulete care ii fac vanzare lui Stefan Diaconescu de 15 mii de lei in fiecare luna. Inginerul e mandru de magazinul si trenuletele pe care le are, chiar daca criza i-a redus binisor vanzarile si profitul.
Are insa o vorba- o afacere pornita dintr-o pasiune atat de mare nu este una din care sa te imbogatesti.

 

Taguri: