Urmareste in premiera un material despre secretele din spatele vrajitoarelor VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 oct 2020, 08:55

Romania e patria ghicului si a celor mai multe vrajitoare pe metrul patrat. Descendente ale Omidei, sore ale Sidoniei sau nepoatele soarelui si ale lunii.

Sunt cata frunza si iarba. Romanii curiosi de ce le rezerva viitorul le bat in poarta sa faca raul sa se duca de la sine. Cum bate de miazanoapte, luciurile de apa sunt populate de asa zisele vrajitoare. Inalta catre cer descantece intr-o limba stiuta numai de ele, inconjurate de o perdea de lumanari. Secrete de vrajitoare chiar acum la “Asta-i Romania”.

Este aproape miezul noptii. Suntem langa o padure de langa Capitala, locul tainic, unde se aduna la ceas tarziu, vrajitoarele.
Au nevoie de puterea noptii ca sa-si faca vrajile si descantecele, ca vorbele lor, ce abia le deslusesti, sa prinda putere mistica si sa-si faca efectul. Si nu doar atat: totul prinde contur doar langa un loc special: balta secreta a vrajitoarelor, un banal ochi de apa despre care se spune ca ar fi blestemat si ca ar ascunde, in adanc, forte intunecate, din lumi necunoscute.

O vrajitoare adevarata nu te-ar lasa niciodata sa ii descoperi tainele sau sa pasesti in "sanctuarul" ei.
Le-am urmarit pas cu pas. Am vrut sa aflam secretul din spatele vrajilor Rodicai, fiica mamei Omida!

Nicio vraja nu incepe fara un ritual bine pus la punct. Rodica isi aseaza, atenta, ustensilele pe marginea apei. Apoi, aprinde zeci de lumanari, care tremura timide in intunericul padurii. Face si un foc in mijlocul poienitei. Valvataia este atat de mare incat joaca in ochi. Mestera cu state vechi in ale ghicitului, Rodica, le pune pe fetele ei la treaba: una pune ceaunul pe foc, cealalta pregateste apa pentru ritual.
In tot acest timp, isi ia ghiocul si incepe a zice descantecul, stiut numai de ea!

Le turuie gura fara incetare. Nu intelegem mare lucru. Dupa o ora de panda, suntem surprinsi sa vedem in fata ochilor... o gaina. Cu maine pricepute, Rodica o sacrifica... pasarea se transforma in ofranda adusa fortelor din alte lumi. Inconjurata de lumanari si flori, se pierde apoi pe luciul baltii. Pare a fi sfarsitul ritualului...
asa ca putem sa intervenim!

Deranjata si nu prea, ca am intrerupt-o din treburile ei de tamaduitoare, Rodica incepe sa ne povesteasca despre harul ei, care o aduce aproape noapte de noapte pe balta blestemata.

Cat de pura o fi fost gaina si cat bine face nu vom sti, poate, niciodata. Suntem insa curiosi sa aflam lucrurile de care are nevoie o vrajitoare cand vine sa faca vraji si descantece! Lista e lunga...cat
sa umple un portbagaj de masina!

Si ca orice meserie, ghicitul in ghioc se transmite si el din mama, in fiica. Doua fete are Rodica, Larisa si Narcisa.... si amandoua se lauda ca au har, ca doar nu degeaba sunt urmasele mamei Omida.

Vrajitoarele or invarti ele ghicul cat e ziulica de lunga, dar parca ar visa la mai mult, la castiguri de zeci de milioane din descantece, ca sa nu-si piarda noptile in van.


Cearcanele de la ochii Rodicai s-au facut in ani de descantat pe balta....Fiica mamei Omida si-a neglijat nopti la rand sotul si copiii. Acum insa ar vrea sa ii rasplateasca omului sau rabdarea de care a dat dovada in toti acesti ani....Ce dorinta are o vrajitoare cu experienta? Una cat se poate de lumeasca.

Pana cand picioarele Rodicai vor calca pe nisipul fin de pe plajele din Rio de Janeiro, tamaduitoarea va pasi pe malul baltilor de pe langa scumpa noastra capitala europeana. Va trebui sa faca multe descantece sa simta aerul Braziliei, caci banii nu se castiga usor in ziua de azi!