Desanca Nicolae, vindecatoare sau escroaca? VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 23 oct 2020, 06:20

In fiecare an, de ziua Desancai Nicolae, la mormantul ei vin mii de adepti, din toate colturile tarii.

Legenda spune ca de fiecare data ploua. La fel si azi, cand pelerinii au venit cu brate de flori, ca sa se inchine si sa se roage ca la un sfant. Dar cine e Desanca Nicolai? Misterul tesut in jurul ei sporeste, odata cu tacerea. Adeptilor le e interzis sa vorbeasca.

Legenda spune ca, la cateva zile dupa ce Desanca a murit, adeptii au asteptat sa invie. Unii spun ca acest lucru s-ar fi întîmplat, iar odata cu ea a zburat si statueta de pe mormant, care a disparut, in urma cu cativa ani.



Dar, la Templu, adica la casa supra-numitei vindecatoare, e lacatul pus. Se spune ca in curte ar exista fantana vietii, care e tinuta departe de ochii necredinciosilor. Doar cei care cred in puterile ei sunt lasati sa o vada si sa bea din apa ei, tamaduitoare.

Dintre toate, monumentul funerar cel al Desancai Nicolai iese in evidenta. E cel mai inalt, iar in marmura scumpa sunt gravate cuvinte ce-i indeamna pe oameni sa-l iubeasca pe Dumnezeu.
Pe ultima piatra, cea de sus, sunt doua palme, tinute in semn de rugaciune, iar sub ele sta scris "IUBIRE".

Cand traia, oamenii credeau ca femeia ii poate scapa de necazuri, ca ii dezleaga de vraji sau ca-i imbogateste. Gurile rele spun insa ca asa zisele minuni costau. Chiar si asa, adeptii continua sa vina la mormant ca sa se incarce cu lumina. Se retrag apoi la Templu, unde tainele vindecarii sunt duse mai departe de fiul femeii, numit Domnul, sau Isus.


Cat e minciuna si cat e adevar in tot ce cred oamenii despre Desanca Nicolai? Biserica Ortodoxa nu vede cu ochi buni pelerinajul, mai ales ca femeia nu este o sfanta, ci dimportiva: s-ar fi ocupat cu vrajitoria. In timpul vietii, ea ar fi pretins ca poate vindeca si ca este SFANTUL DUH INTRUPAT. In schimb, fetele bisericeste au catalogat-o drept escroaca. Nimic insa nu pare sa-i convinga pe si pe adeptii care continua sa creada in minunile ei.