Beta carotenul este substanta care pigmenteaza legumele, in special morcovul. Ajungand in organims, beta carotenul este convertit in vitamina A, foarte importanta pentru intarirea sistemului imunitar. De asemenea ajuta la imbunatatirea vederii, mentine pielea sanatoasa si da fermitate membranelor musculare. Pe langa asta, beta carotenul este si un puternic antioxidant, protejand organismul impotriva radicalilor liberi.
Cercetatorii de la Ohio State University au descoperit ca daca organismul absoarbe prea mult beta caroten, vitamina A nu va mai putea fi metabolizata in corp.
Beta carotenul poate fi gasit pe piata sub forma de supliment alimentar, dar un tratament indelungat nu este recomandat. Oamenii de stiinta sustin ca persoanele care prezinta prea mult beta caroten in organism ar putea dezvolta cancer la plamani.
Cele mai importante surse din natura de beta caroten sunt: legumele verzi, dar si cele colorate- spanac, morcovi, ardei. Fructele care au un continut ridicat de beta caroten sunt caisele, penele si mango.
Acestea nu reprezinta un pericol pentru organism, dimpotriva medicii sfatuiesc sa fie mancate atunci cand este sezonul lor. Persoanele care iau beta caroten sub forma de supliment alimentar sau medicament sunt sfatuite sa nu depaseasca doza de 7 mg pe zi. Fumatorii nu au voie sa ia astfel de suplimente.