Efectele secundare SOCANTE ale consumului exagerat de sucuri carbogazoase

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 20 oct 2020, 00:35

Daca ati citit in ultima vereme reviste sau site-uri probabil ca ati afla ca exista nenumarate motive pentru care sucul garbogazos nu trebuie consumata, asta daca iti doresti sa duci o viata sanatoasa. Trebuie sa fiti constienti de faptul ca un suc nu este altceva decat apa cu zahar si este lipsit de orice valoare nutritiva.

Consumul pe o perioada indelungata a acestor bauturi dulci poate duce la obezitate si diabet, dar sunt si alte motive pentru care nu ar trebui sa bei asa ceva, in afara de cele pe care toata lumea le cunoaste si care au fost mentinate mai sus.

Ce impact are sucul asupra sanatatii? Mai jos va vom prezenta o serie de motive prin care vei intelege de sucul este nu face parte din stilul de viata sanatos, in ciuda reclamelor care sustin acest lucru.


1. Accelereaza imbatranirea
Cola contine fosfati sau acid fosforic, un acid slab care da gustul specific al acestei bauturi si care are rolul de conservant. Desi acidul fosforic exista in multe alimente, cum ar fi carnea, lactatele, nucile prea mult poate provoca probleme cardiace, rebnale, pierdere de masa musculara, osteoporoza si un studiu recent sustine ca accelereaza imbatranirea. Cercetarea a fost publicata in anul 2010 si s-a constat ca sobolanii de laborator au imbatranit cu cinci saptamani mai repede fata de cei in sangele carora nivelul de fosfat a fost gasit in cantitati normale.
Acesta este un motiv real de ingrijorare mai ales ca in ultimele decenii nivelul de acid fosforic din produsele intalnite pe piata a crescut alarmant de mult.

2. Cariile
Tot mai multi stomatologi au obsevat ca tinerii care beau prea mult Mountain Dew ca au cavitatea bucala plina de carii cauzate de nivelul ridicat de zahar. Asadar este foarte important de stiu ca sucurile acidulate cauzeaza carii, acesta fiind inca un motiv suficient de bun pentru care ar trebui sa evita sa bei astfel de bauturi si mai ales sa-i interzici micutului tau, daca iti doresti
sa aiba o dantura sanatoasa.

3. Dozele toxice

Nu doar lichidul cauzeaza probleme, ci si cutiile de aluminiu in care sunt ambalate aceste lichide, acestea sunt captusie cu o rasina numita bisfenol A (BPA), folosita pentru a tine la distanta acizii din suc de doza metalica. Est cunoscut faptul ca BPA are in compozitie hormoni care pot duce la infertilitate, obezitate si unele forme de cancer ale aparatelor reproducatoare.
Cu toate ca sunt cunoscute toate aceste aspecte niciuna din marile firme producatoare de bauturi carbogazoase nu sunt dispuse sa renunte la dozele din aluminiu.

4. Poluarea apei
Indulcitorii artificiali utilizati cu precaredere in fabricarea sucurilor dietetice nu se descompun in organismul uman si nici in zonele de epurare a apelor, ceea ce inseamna ca intra in acest fel in ciclul naturii, desi nu este normal.
Astfel in SUA dupa ce au au fost testate 19 alimente ce contin apa s-a ajuns la  cocncluzia ca toate contineau indulcitor, chiar daca in compozitie nu s-a adaugat asa ceva. Nu este foarte clar ce impact are asupra oamenilor, dar s-a demonstrat ca sucraloza, in rauri si ape interfereaza cu obiceiurile alimentare ale altor organisme.



 

Taguri: