Poetul suedez Tomas Tranströmer a castigat premiul Nobel pentru literatura in 2011

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 09:37

Premiul Nobel pentru Literatura in 2011 a fost acordat lui Tomas Transtromer, poet suedez ale carui lucrari suprarealiste despre misterele mintii omenesti au castigat prestigiul celor mai importanti scriitori scandinavi de la al Doilea Razboi Mondial incoace.

Academia Suedeza i-a acordat premiul poetului in varsta de 80 de ani datorita "imaginilor sale condensate, diafane care ne oferă o perspectivă proaspătă asupra realităţii".

In 1990, Transtromer a suferit un atac de cord care l-a lasat pe jumatate paralizat si incapabil sa vorbeasca, insa a continuat sa scrie si sa publice un volum de poezii, “The Great Enigma”, in suedeza, in 2004 si in lengleza doi ani mai tarziu.


Operele sale au fost traduse in peste 50 de limbi si au influentat poeti de pe intreg globul, in special pe cei din America de Nord.

Transtromer este primul suedez care obitne Premiul Nobel pentru Literatura de la Eyvind Johnson si Harry Martinson din 1974.

Academia Suedeza e criticata constant ca e prea euro-centrica, ignorand scriitori de pe alte continente. Sapte din ultimii 10 castigatori sunt europeni.




 

Taguri: