Sindromul Down

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:08

Sindromul Down sau mongolismul este o afecţiune permanentă în cadrul căreia o persoană se naşte cu anumite trăsături fizice distincte, de exemplu facies aplatizat, gât scurt, şi un grad de întârziere mintală (retard psihic).

Este o boală genetică cromozomială, ce afectează aproximativ unul din o mie de copii. Deşi Sindromul Down este permanent, majoritatea pacienţilor pot duce o viaţă normală, activă. Beneficiind de îngrijirea adecvată şi ajutorul de care au nevoie, copiii cu Sindrom Down pot avea creştere şi dezvoltare spectaculoase şi pot deveni adulţi sănătoşi şi fericiţi. Se estimează că în România trăiesc aproximativ 30.000 persoane cu Sindromul Down.Sindromul aduce şi probleme de vedere, afecţiuni ale tiroidei, ale coloanei vertebrale, afectinui digestive, auditive, şi deloc de neglijat, o rezistenţă redusă la infecţii fiind predispuşi spre leucemii.

Cauze

Sindromul Down este cauzat de diviziunea celulară anormală, cel mai frecvent la nivelul ovocitului, înainte sau în momentul concepţiei. Mai puţin frecvent, diviziunea celulară anormală poate afecta spermatozoidul în momentul concepţiei. Nu se cunosc factorii care determină celulele să se dividă anormal. Genele sunt grupate sub formă de cromozomi. În mod normal, un copil moşteneşte 46 de cromozomi, câte 23 de la fiecare părinte. În urma diviziunii celulare anormale din Sindromul Down rezultă material genetic suplimentar, de obicei un extra cromozom.

Sindromul Down este clasificat în conformitate cu modul specific în care materialul genetic suplimentar este produs.

Simptomele

Există mai mult de 50 de trăsături caracteristice ale Sindromului Down. Simptomele fiecărui copil variază ca număr şi severitate. Oricum, multe dintre aceste caracteristici şi trăsături apar de asemenea şi la copiii care nu au Sindrom Down.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Simptomele

pot include:

- durere la nivelul gâtului;
- limitarea mişcărilor gâtului;
- senzaţie de slăbiciune la nivelul braţelor şi picioarelor;
- dificultăţi de mers;
- modificarea controlului sfincterian.

 

 

Taguri: