Criterii de alegere a băncii de celule stem

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:08

Dr. Bogdan Ivănescu

Procesarea în termen mediu de 36 de ore surprinde proba de sânge placentar în perioada în care celulele stem încă se divid. Astfel, la momentul procesării există şansa de a izola un număr de celule stem mai mare decât cel din recipientul de recoltare la câteva momente de la recoltarea la naştere a sângelui din cordonul ombilical şi placentă.

Recoltarea şi păstrarea sângelui placentar se face la temperatura ambientală şi nu la rece, eliminând astfel un număr important de paşi din procedura de recoltare, pe care o desfăşoară personalul medical.

Este de preferat ca transportul probei de sânge placentar să se facă cu avionul, în cel mai scurt timp posibil de la recoltare.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Protocolul de procesare a celulelor stem presupune separarea integral manuală, nefiind folosită metoda

de flaucitometrie, eliminând astfel marja de eroare a aparaturii şi garantând neintervenţia suplimentară de nici un fel a vreunei substanţe chimice asupra celulelor stem.

Cel mai nou protocol de procesare a probei de sânge placentar vizează separarea celulelor stem din proba de sânge şi stocarea acestora într-un recipient de 25 ml, compartimentat asimetric, respectiv 20 ml plus 5 ml, astfel încât proba de celule stem poate fi utilizată de 2 ori în funcţie de cantitatea de celule stem solicitate pentru tratament, ce poate fi mai mică de 25 ml, evitându-se astfel risipirea unei a două şanse.

 

Taguri: