Efectele obezităţii

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:11

Obezitatea este o afecţiune gravă în care excesul de grăsime se acumulează şi produce un efect nefavorabil asupra organismului, devenind din ce în ce excesul de greutate.

Starea sa este una dintre condiţiile cele mai prevenite de a provoca moartea. Obezitatea creşte riscul de a avea alte probleme grave de sănătate şi speranţa de viaţă scade. Unele probleme care pot apărea la care au obezitatea este diabetul de tip 2, boli de inimă, anumite tipuri de cancer, probleme de respiraţie în timpul somnului, şi a osteoartritei. Această condiţie este adesea cauzată de consumul excesiv de alimente grase, lipsă în exerciţiu, şi chiar genetică.



Cu cât o persoană are o greutate mai mare faţă de medie, cu atât predispoziţia pentru a dezvolta probleme de sănătate este mai mare!
La adulţii tineri şi de vârstă medie mortalitatea generală creşte proporţional cu gradul obezităţii în timp ce la vârstnici riscul relativ asociat cu obezitatatea scade după vârsta de 75 de ani!

În marea majoritate a cazurilor, persoanele cu probleme ponderale a€œtolereaza” afecţiunea în sine, continuând stilul de viaţă ce i-a condus către această condiţie dar fără a lua în considerare efectele pe termen lung.

Obezitatea are şi un impact negativ asupra metabolismului. Ţesutul adipos se acumulează în corp începând cu organele interne, care vor fi "sufocate" de presiunea depozitelor de grăsime acumulate în jurul lor. Astfel se instalează un dezechilibru funcţional între activitatea organelor interne şi cea a sistemelor de organe. Ficatul, inima şi rinichii sunt primele organe ce vor resimţi efectele acestui dezechilibru.
Scade şi intensitatea metabolismului de bază, ceea ce duce la reducerea cantităţilor de oxigen şi hrană primite de către organe şi creşterea toxicităţii celulare.
În această etapă se formează cercul vicios al bolii: organele nu mai primesc resursele necesare funcţionării însă le solicită continuu. Prin încercarea de a satisface această nevoie de bază a organismului pacientul consumă cantităţi mai mari de alimente, ceea ce duce la o depunerea constantă a grăsimilor în organism.
 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Monica Odagiu, confesiuni la aproape 2 ani după tragicul accident în care a fost implicată. „Nu doresc asta nici celui mai mare dușman al meu. Am coșmaruri când visez incidentul.”

 

Taguri: