Animalele de companie, potentiale pericole pentru sanatate

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:14

Vaccinarea este importanta!

Bolile care se transmit de la animal la om se numesc in mod generic zoonoze. Aceste boli sunt transmise de catre animalele vertebrate, mamifere sau pasari, in timp ce bolile transmise prin veninurile si toxinele serpilor, soparlelor sau de la pesti nu sunt considerate zoonoze.
Bolile pe care le putem lua de la animale pot fi viroze, bacterioze, micoze, ricketsioze sau parazitoze. In general, zoonozele sunt transmise de animalele salbatice si, in mod accidental, de animalele de ferma, cainii comunitari si, nu in ultimul rand, de animalele de companie nevaccinate si verificate de medicul veterinar.

Cele mai frecvente zoonoze de la animalele de companie sunt transmise de caini si pisici. Moda avangardista propune azi si alte specii ca fiind “animale” de companie, dar cele mai frecvente infectii se transmit insa de la catelusi si pisicute. Aceste doua categorii de animale sunt domesticite din cele mai vechi timpuri, iar conditiile de viata asemanatoare cu ale omului, au facut ca unii agenti etiologici microbieni sau parazitari, printr-o adaptare in timp, sa devina comuni.

Pisicutele pot transmite omului boli destul de grave precum: toxoplasmoza, virusul turbarii sau diverse micoze. Multi oameni cresc in casa mici rozatoare, precum hamsteri sau soricei. Este bine de stiut ca rozatoarele transmit boli cum sunt salmoneloza si bruceloza, iar papagalii sau alte pasari crescute in casa, salmoneloza si psitacoze. Chiar si broscutele testoase, aparent inofensive, pot transmite salmoneloza si alte bacterioze. In acest articol voi incerca sa va prezint in special acele boli importante si grave pe care le putem lua de la animalutele de companie, mai ales cainii si pisicile, pentru ca sunt cele mai frecvente situatii.
Trebuie subliniata importanta vaccinarii animalelor pe care dorim sa le luam in ingrijirea noastra. Vaccinandu-le ne protejam si le protejam de diverse boli.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

 

Taguri: