Meseria de părinte

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:15

Dr. Iuliana Eparu - Medic specialist psihiatria copilului şi adolescentului

Nu există o reţetă universală pentru cum să creşti un copil. În fiecare clipă, putem învăţa ceva nou care ne ajută să devenim părinţi mai buni. Principiul de bază al programelor de educaţie parentală este că, indiferent de statutul nostru social sau de starea noastră materială, de nivelul de educaţie ş.a.m.d., cu toţii ne putem îmbunătăţi stilul parental.

Participarea la un program de educaţie parentală nu trebuie etichetată ca o lipsă a abilităţilor parentale, ci trebuie privită ca un lucru realizat din dorinţa de îmbunătăţire şi dezvoltare a competenţelor parentale.


Participarea părinţilor la programe de educaţie parentală contribuie la îmbunătăţirea relaţiilor de familie, dar şi la modul în care părinţii se privesc pe ei înşişi ca indivizi. Cu cât părinţii ştiu mai multe, cu atât pot acţiona mai eficient şi pot rezolva cu succes problemele de familie.

Având în vedere influenţa sa asupra dezvoltării copilului, parenting-ul, împreună cu alte componente de dezvoltare timpurie a copilului, îi asigură acestuia cel mai bun start în viaţă.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Parenting-ul oferă şanse egale pentru un bun start în viaţă pentru toţi copiii, şi este calea cea mai eficientă de a oferi fetelor şi băieţilor din comunităţile cele mai dezavantajate posibilitatea reală de a depăşi barierele sociale sau de

gen. Parenting-ul este cu atât mai important în situaţiile de criză în care copiii şi familiile sunt expuse la riscuri crescute şi capacitatea familiilor de a face faţă situaţiei este scăzută.
 

 

Taguri: