Măsuri de ajutor în caz de rănire

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:17

Dr. Cristina Ionescu - Medic specialist medicina de familie

Există două reguli de bază pentru cazul în care rănirea unei persoane are ca urmare durerea şi şocul: în primul rând, nu i se va adm inistra nici un fel de medicament (de la aspirină, până la tranchilizante) şi în al doilea rând rănitul se va pansa, împacheta şi transporta la un centru medical cu foarte mare grijă, pentru a-i reduce la minimum suferinţa şi pentru a nu agrava situaţia.



Nu se dau băuturi alcoolice unui rănit. Când luptaţi contra frigului, în special bolnavilor în stare de inconştienţă este preferabil să li se dea băuturi calde.

Persoanele cu şoc respirator nu pot fi transportate. Altfel, starea lor se va agrava. Astfel, se încercă mai întâi respiraţia artificială. Aici situaţia este mai dificilă, deoarece persoanele aflate în şoc au nevoie de tratament cu mijloace specializate. Este posibilă- pentru ameliorarea situaţiei, până la venirea unei echipe de salvare- picioarele victimei se vor ridica mai sus şi se va aplica un pansament compresiv peste ele.
În cazul în care persoana intră în comă, îngrijirile trebuie reduse, urmărindu-se transportul cât mai rapid.
 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

 

Taguri: