Refluxul gastroesofagian, o boală cu care te lupţi toată viaţa

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:19

Dr. Cătălin Popescu - Medic primar chirurg

Refluxul conţinutului gastric în esofag se produce datorită închiderii deficitare a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior).
Boala de reflux gastroesofagian se produce atunci când relaxarea sfincterului esofagian inferior se produce într-un moment nepotrivit (în alt moment decât al înghiţirii alimentelor) şi se menţine deschis pentru o perioadă îndelungată. În mod normal sfincterul se deschide pentru câteva secunde în timpul înghiţirii. Totuşi unele alimente produc relaxarea sfincterului, favorizând refluxul.



Astfel de alimente sunt: ciocolata, ceapa, menta, cafeaua, alimentele bogate în zahăr şi posibil alimentele bogate în grăsimi.
Alte alimente, deşi nu produc relaxarea sfincterului, produc arsuri esofagiene la nivelul esofagului deja iritat. Aceste alimente pot fi condimentele, produsele citrice şi produsele din roşii. Alcoolul, tutunul şi anumite medicamente pot produce de asemenea relaxarea sfincterului.

Alţi factori ce favorizează refluxul sunt:
- modificările hormonale din timpul sarcinii.
Sfincterul poate să nu se închidă complet în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale apărute şi a presiunii intraabdominale crescute. Pirozisul (senzaţie de arsură în gât) este destul de frecvent în timpul sarcinii datorită faptului că hormonii produc încetinirea tranzitului digestiv
- sfincter esofagian slab. În cazul în care sfincterul esofagian este slab reprezentat, el nu va produce o închidere perfectă a esofagului şi se va produce refluxul.
 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

 

Taguri: