Tuberculoza, boala care ne face de ruşine în Europa

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:20

Tuberculoza este o boală infecţioasă provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită şi bacilul Koch

Forma cea mai frecventă de tuberculoză atacă plămânii (tuberculoza pulmonară), unde bacteriile distrug ţesuturile şi creează cavităţi. În tuberculoza extrepulmonară, bacteriile atacă alte regiuni ale corpului- oase, rinichii, ganglionii limfatici, meningele şi sistemul nervos central. Există şi tuberculoza diseminată, în care bacteriile se răspândesc prin sistemul sangvin şi atacă întreg organismul.

Tuberculoza a reprezentat mult timp o problemă de sănătate publică. În secolul XIX, boala era responsabilă pentru o treime din decese în Europa.

Odată cu descoperirea antibioticelor antituberculoase, în anii 1940, se credea că tuberculoza va fi complet eradicată. După o scădere constantă a incidenţei în ţările dezvoltate, care a continuat până în anii `80, în prezent se constată o reemergenţă a bolii, în special la persoanele fără adăpost, la utilizatorii de droguri intravenoase şi la pacienţii infectaţi cu HIV.
 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

 

Taguri: