COMEMORARE. S-au implinit sase ani de la disparitia avocatei Elodia Ghinescu, cel mai controversat caz din ultimii ani

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 26 feb 2017, 14:47

Sfarsitul lui august 2007. Ziarele locale din Brasov vuiesc despre disparitia misterioasa a uneia dintre cele mai cunoscute avocate din Rasnov.

Familia ei nu mai stie nimic de ea de cateva zile. Sotul, nici atat! Cateva zile mai tarziu, Cristian Cioaca, sotul femeii si inspector de politie in Arges, ii anunta oficial disparitia. A fost momentul in care a demarat si ancheta. Saptamani in sir, politia, jandarmii dar si voluntarii au cercetat in lung si-n lat apropierile Brasovului. Dar, nici urma de femeia pe care parca o inghitise pamantul.

In septembrie, dupa ce anchetatorii au cercetat apartamentul celor doi soti, Cristian Cioaca este retinut si audiat.
Procurorul il banuieste de uciderea sotiei sale. In apartamentul celor doi se gasisera pete de sange. In luna octombrie a aceluiasi an, intr-o padure de langa oras se gasesc saci cu obiecte care apartineau cuplului.

Inclusiv uniforma politistului, patata de sange. Privirile anchetatorilor se indreapta iarasi catre principalul suspect, Cristian Cioaca. Politistul vorbeste atunci pentru prima data despre infidelitatile sotiei sale, acuzand-o ca si-ar fi inscenat disparitia, fugind in strainatate cu unul dintre amanti.


Dupa luni intregi de declaratii contradictorii din partea politistului, anchetatorii si-au intensificat banuielile ca nu se mai confrunta cu un caz de disparitie, ci cu unul de crima. Au urmat ani de "dueluri" intre anchetatori si principalul suspect. Procurorii au strans cu greu probe care sa-l incrimineze pe fostul politist. Intre timp, Cristian Cioaca facea dezvaluiri peste dezvaluiri si se transformase intr-un adevarat personaj media.

Dupa 5 ani de cercetari criminalistice, la sfarsitul lui decemebrie 2012, Cioaca este din nou arestat preventiv.
Anchetatorii reusisera sa reconstituie presupusul fir al evenimentelor din noaptea disparitiei. Ei sustin ca in noaptea fatala, cei doi soti se certau intens pe seama infidelitatilor sotiei. Enervat la culme, politistul si-ar fi pierdut controlul si ar fi lovit-o puternic de mai multe ori, fapt care a dus la decesul acesteia. Pentru a scapa de cadavru, oamenii legii cred ca Cioaca l-ar fi transat si apoi ascuns in locuri inca nedescoperite.


La inceputul acestui an, Cioaca a fost pus sub acuzare pentru omor calificat, iar in iulie a primit si condmanarea: 22 de ani de inchisoare. El a facut recurs si a cerut sa fie judecat in stare de libertate, dar astazi, instanta a respins cererea lui. Cadavrul femeii nu a fost niciodata gasit, iar pana in ziua de azi, Cioaca isi sustine nevinovatia. Si nu este singurul.

Sora barbatului crede cu tarie in nevinovatia lui.
Impinsa de tristete si dezamagita de justitie, femeia e convinsa ca adevarul va iesi pana la urma la ivela. Acum, dupa 6 ani de la inceperea dosarului, un copil de 9 ani a ramas fara ambii parinti. Fiul Elodiei si al lui Cristian a ramas in grija surorii barbatului. Mama avocatei nu are nici pana acum un cadavru pe care sa-l inmormanteze crestineste, asta in ciuda faptului ca in fiecare an de cand a fost declarat decesul, femeia ii face fiicei sale toate parastasele crestinesti.


Cazul Elodia este nu doar cel mai controversat, dar si cel mai scump dosar din istoria Romaniei. Investitiile in acheta sunt colosale, inregistrand doar in prima jumatate de an de investigatii costuri de 250.000 de lei.