"La Izoarele exista o propagare si un efect de amplificare local. De asta se simt foarte bine, ca urmare a geologiei acest efect de ampllificare face ca un cumtremur sa fie simtit mai puternic aici decat spre Slobozia, de exemplu. Din pacate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele seismice sa mai dureze. Este vorba de zile", afirma expertii prezenti la fata locului.
Potrivit acestora, dupa activitatea seismica intensa din noaptea de vineri spre sambata si din cea de sambata spre duminica, aceasta din urma de mai mica intensitate, ar trebui sa urmeze perioada "descrecatoare a activitatii
"Cauzele producerii acestor cutremure sunt naturale. Exista un stres puternic in scoarta, astfel ca placile tectonice se imping unele in altele si are loc ruperea", a declarat un expert aflat in zona Izvoarele pentru cercetarea fenomenului.
Acesta a explicat ca s-a reactivat o falie situata in apropierea comunei Izvoarele, care "a mai dat cutremure". "Acum este o activare iesita putin din comun", a afirmat expertul.
De asemenea, expertul a spus ca seismologii iau in calcul inclusiv ipoteza ca inundatiile puternice din zona sa fi influentat activitatea seismica din ultima perioada. "Este vorba despre efectul apei asupra activitatii seisimice, si anume in momentul retragerii apelor apare asa-numita seismicitate indusa. Deci poate influenta seismic si faptul ca ati avut o inundatie aici", a explicat expertul seismolog.
Sursa: Mediafax.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii