Stii sa acorzi primul ajutor in caz de inec alimentar? Iata ce trebuie sa faci

Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 16 oct 2020, 21:15

Iata ce trebuie sa faci daca o persoana de langa tine se ineaca cu mancare si nu mai poate respira.

Primele masuri de ajutor pentru persoanele care se invinetesc si nu mai au aer, fiind inecate cu vreun aliment, difera in functie de varsta.

Pentru adulti si copii mai mari de un an, manevra Heimlich este cea mai indicata. Persoana care executa manevra se aseaza in spatele celei cu probleme si isi strange mainile in jurul mijlocului sau ridicand-o de la sol brusc si de mai multe ori.

Cu pumnul asezat in zona sternului, se apasa brusc si tare, in timp ce victima se ridica pentru a elimina restul de mancare. In cazul copilului, manevra va fi facuta la o putere mai mica, dar la adult, este foarte important sa apesi cu putere si sa ridici victima brusc.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Daca accidentul s-a produs in timpul mesei, iar persoana

afectata este asezata, poti face manevra si din aceasta pozitie. Mai mult, daca persoana care s-a inecat este mai corpolenta, o poti aseza pe podea si de aici poti executa manevra.

In cazul in care esti singur acasa si te-ai inecat, poti sa iei aceste masuri de prim ajutor si singur, apasand pe zona abdomenului. Poti sa te apleci peste un scaun, asezat pe abdomen, daca nu mai ai putere sa executi manevrele de prim ajutor.

( sursa ziare.com)

 

Taguri:

Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.