NU E GLUMA! Stiai ca Facebook poate prezice daca te vei desparti de persoana iubita?

Editor: Alexandra Dragos Autor: A.M.
Actualizat: 16 oct 2020, 14:00

Secretul unei relatii romantice nu este scris in stele, ci in forma retelei sociale a unei persoane.

O noua cercetare realizata de Jon Kleinberg, informatician la Universitatea Cornell, si Lars Backstrom, inginer la Facebook, dezvaluie ca reteaua sociala a unei persoane poate dezvalui identitatea partenerului romantic si poate chiar sa prevesteasca daca relatia se apropie de sfârsit.

Cercetatorii au folosit datele a 1,3 milioane de utilizatori Facebook, selectati aleatoriu dintre toti utilizatorii care indeplineau urmatoarele conditii: o vârsta mai mare de 20 de ani, cu 50-2.000

de prieteni si care includeau numele partenerului in profilul lor. Volumul de date era urias: 379 de milioane de noduri si 8,6 miliarde de legaturi. Datele au fost folosite in mod anonim.

Principalul rezultat a fost faptul ca numarul total de prieteni comuni pe care ii au doi oameni dintr-un cuplu reprezinta un indicator slab al relatiilor romantice. Cercetatorii au descoperit ca un indicator mult mai bun era ceea ce specialistii numesc „dispersiunea”.

Acest termen desemneaza atât prietenii comuni impartasiti de doua persoane, cât si prietenii mai indepartati din reteaua unei persoane. Un grad mare de dispersiune are loc atunci când prietenii comuni ai cuplului nu sunt conectati foarte bine intre ei.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Care este relația dintre Alin Oprea și copiii săi în acest moment? „Ei demonstrează în orice poziție cât de apropiați și cât de susținători sunt pentru mama lor.”

In graficul ce arata reteaua unei persoane

(mai sus), grupul din partea de sus reprezinta colegii de la serviciu. Grupul din partea dreapta este format din prietenii din liceu. Nodul (prietenul) din partea stânga jos, cu legaturi spre doua grupuri dense — dar totodata separat de aceste grupuri — este partenerul persoanei. „Sotul/sotia sau partenerul romantic al unei persoane reprezinta un pod intre diferite lumi sociale ale persoanei respective”, a explicat Kleinberg.

Algoritmul de dispersiune a putut identifica corect partenerul unui utilizator in 60% din cazuri.

Deoarece toate persoanele studiate aveau cel putin 50 de prieteni, ghicitul ar fi dus la identificarea corecta a partenerului in doar 2% din cazuri. De asemenea, algoritmul identifica in mod corect persoanele care se declarau a fi „intr-o relatie” intr-o treime din cazuri — asadar, o rata de succes de 1 din 3 fata de 1 din 50 in cazul ghicirii aleatorii.( sursa descopera.ro)