Operatiunea de salvare s-a incheiat! Muncitorii romani sechestrati in Libia s-au intors acasa

Autor: B.M. Editor: Alina Dirdala
Actualizat: 27 mar 2017, 16:50

Dupa mai bine de o luna si jumatate de eforturi, ultimii 26 de muncitorii romani sechestrati in Libia se intorc acasa. O problema ramane insa sa fie rezolvata. Cand vor plati cei care le-au facut atata rau?

" Mi-a parut tare rau ca sotul doamnei de la care a pornit ancheta noastra, cea care mi-a scris pe pagina de facebook, nu a intrat in grupul primilor muncitori repatriati. Pentru ca plecase in Libia printr-o alta firma, dar cu acelasi intermediar necinstit, barbatul avea sa se intoarca printre ultimii. M-am simtit dator sa merg personal si sa-i explic Mariei Dinu ce se intampla si ca nu ma voi lasa pana nu-i aduc sotul si baiatul acasa", spune Christian Sabbagh.

Suntem invitati in casa si doamna incepe sa ne povesteasca drama familiei sale.

Spune ca n-a mai vorbit de mult timp cu sotul pentru ca nu are bani de cartela, asa ca prezentatorul Stirilor Kanal D ii ofera telefonul lui personal, care se plimba prin mainile intregii familii. Toti vor sa auda ca barbatul si baiatul sunt sanatosi si se vor intoarce curand acasa.

##VIDEO85474##

Plecam de la doamna Dinu cu inima grea. Ne-a dat contractul incheiat de sotul ei cu firma care i-a trimis in Libia.
Merita sa urmarim si aceasta pista. Ajungem la adresa si stam de vorba cu presedintele asociatiei de Proprietari. E mirat, la adresa cu pricina nu e nicio firma, locuiesc doi tineri. E clar, escrocheria e pregatita in cele mai mici detalii.

N-am reusit sa-i gasim pe escroci, dar Dumnezeu nu ne lasa. Diplomatii nostri ne anunta ca au reusit sa obtina de la angajator 18 pasapoarte. In cateva zile le vor obtine si vizele de iesire din Libia.
Ne pregatim si noi. Le cumparam oamenilor biletele de avion si plecam sa-i luam de la Istanbul.

Avem cateva ore la dispozitie pana cand va decola si cursa Tripoli-Istanbul. Numai ca nu e intotdeauna dupa cum spera omul. Operatiunea este in plina desfasurare, numai ca o veste primita in urma cu doar 20 de minute din Tripoli ne da serios de gandit. Nae Valeriu, cel care le-a transformat viata intr-un cosmar, se afla pe teritoriul libian.


Intram in panica. Christian Sabbagh le telefoneaza imediat diplomatilor romani din Tripoli, care imi spun ca se vor duce personal sa-i ia pe muncitori din lagarul unde locuiesc de luni de zile si sa-i transporte la aeroport. Urmeaza ore grele de asteptare. Suntem permanent in legatura cu insarcinatul cu afaceri al Romaniei la Tripoli.

Aeroportul din Istanbul e un adevarat furnicar. Avem nevoie de sprijinul politistilor turci pentru a parca autocarul care ne va aduce acasa.
Putin dupa miezul noptii, cursa de Tripoli ajunge la Istanbul. Cetatenii romani au o stare de spirit foarte buna cu exceptia unuia dintre ei care este grav bolnav de plamani. Angajatorului libian nici nu i-a pasat. Desi omul nici macar nu putea munci, l-a tinut luni de zile sechestrat. Parca ar fi vrut sa-i accentueze suferinta. Christian Sabbagh suna in Romania si il rog pe seful Directiei de Crima Organizata sa ne astepte in vama de la Giurgiu o ambulanta.


" Ne-am imbarcat deja in autocarul pus la dispozitie de Kanal D. Este trecut de miezul noptii, oamenii sunt obositi. Gandul ca se vor intoarce in tara i-a determinat sa nu doarma noaptea trecuta. Vom opri sa mancam ceva, dupa care ii vom lasa sa se odihneasca. Vedeti, tot acest autocar este doar pentru ei, asa ca vor avea toate conditiile de a se relaxa".

Pana la restaurant, oamenii tin sa ne povesteasca prin ce au trecut. Ne spun ca  cel care i-a dus in Libia, un anume Valeriu, a incercat sa-i convinga sa nu se intoarca acasa.Au avut noroc cu diplomatii nostri si cei din Asociatia de prietenie romano-libiana.

Starea muncitorului bolnav incepe sa se agraveze. Un echipaj al politiei de frontiera ne preia chiar inainte sa trecem granita tarii. La Giurgiu, o ambulanta ne asteapta deja, care l-a dus imediat la un spital din Bucuresti.

" Este greu sa descrii in cuvinte bucuria pe care o simt in acest moment. Sa stii ca ai salvat vieti,  ca ai redat unor familii greu incercate de soarta zambetul si ca probele pe care le-ai adunat in aceasta investigatie jurnalistica vor fi solide in acest dosar, ma fac sa ma simt mandru", spune Christian Sabbagh.

Pentru inca 18 oameni cosmarul a luat sfarsit. Mai sunt insa 7 romani care se afla inca in Libia. Nu avem timp prea mult de odihna. De la Tripoli incep sa curga informatii care ne sperie. Cel pe care am decis sa-l numim Valeriu face presiuni asupra celor ramasi. Am obtinut cu greu inregistrari din aceste discutii.

Printre muncitorii veniti sunt si sotul Mariei Dinu, dar si unul dintre copii. Colegii mei ii conduc acasa. Revederea e emotionanta.

" Sunt stors de vlaga. Abia astept sa ma intorc acasa. In ultimele luni mi-am vazut familia mai mult in poze. De vorbit, numai la telefon. I-am promis Yasminei cand am plecat la Tripoli ca-i voi aduce un cadou. Colegii mei de la WOWbiz au surprins, de altfel, momentul", marturiseste Christian Sabbagh.

" Chiar si asa, Yasmine parca nu voia sa se desparta de mine, parca ar fi simtit ceva. Si sa nu credeti ca am uitat de papusa. Yasmine asteapta nerabdatoare la geam", a adaugat Christian Sabbagh.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.