Suita SciVal – grupul de solutii software care poate pune cercetarea romaneasca pe harta internationala

Editor: Alexandra Dragos Autor: M.A.
Actualizat: 15 oct 2020, 23:15

Suita Scival, un grup de solutii software Elsevier, este un instrument pentru organizatiile sau tarile care vor sa isi puna an valoare activitatea de cercetare si cercetatorii si, in acelasi timp, sa aiba posibilitatea de evaluare clara a investitiilor.

 

Suita SciVal – grupul de solutii software care poate pune cercetarea romaneasca pe harta internationala
Suita Scival, un grup de solutii software Elsevier, este un instrument pentru organizatiile sau tarile care vor sa isi puna an valoare activitatea de cercetare si cercetatorii si, in acelasi timp, sa aiba posibilitatea de evaluare clara a investitiilor. Una dintre solutii, SciVal Pure, dedicata universitatilor si institutelor de cercetare, este un instrument perfect scalabil si flexibil care reuseste sa imbine toate functionalitatile unei institutii intr-o singura platforma.
Utilizand suita SciVal, managerii din domeniul cercetarii pot determina foarte exact unde se afla pe „harta cercetarii” din domeniul respectiv, atat in ceea ce priveste competentele, cat si in ceea ce priveste activitatea celorlate tari sau institute care lucreaza pe acelasi tip de proiecte. Concret, ei afla in timp real ce si cate materiale stiintifice au mai fost publicate in intreaga lume, pot identifica punctele forte multidiscliplinare, initia colaborari cu institute care lucreaza pe proiecte similare sau adiacente si pot evalua activitatea propriilor cercetatori.
Pe baza acestor informatii pot construi o strategie de cercetare obiectiva, performanta, raliata la realitatile internationale.
„Romania a reusit in ultimii ani un avans considerabil al calitatii si cantitatii rezultatelor stiintifice. Pe masura ce activitatea de cercetare capata amploare, Romania poate deveni un jucator regional important. Pentru aceasta va fi insa nevoie de solutii de management si evaluare a cercetarii de ultima generatie. Solutiile Scival permit managementul cercetarii la nivel de insititutie, dar si la nivel de tara.
Mai mult, ofera o evaluare comparativa cu celelalte tari sau insititutii la nivel regional sau international.”Catalin Teoharie,Country Manager South Eastern Europe Academic, Government, Corporate Markets Elsevier B.V.
Studiu de caz Romania: 18 competente distincte de cercetare, trend ascendent in ultimii 4 ani, pe locul 2 in lume ca numar de lucrari publicate in chimie
Sa presupunem ca va intereseaza sa aflati care este starea cercetarii romanesti in raport cu alte tari, pe domenii sau cum a evoluat aceasta de-a lungul timpului.
Folosind algoritmi complecsi, Softul SciVal Spotlight genereaza o harta a domeniilor de cercetare in care Romania are competente  relevante  pe plan international (studii, lucrari publicate, etc). Astfel se poate observa ca in 2012 Romania a avut 18 competente distincte, in special pe domenii precum chimia, matematica, fizica, IT-ul, ingineria, dar nu a avut nici un aport notabil in zone precum farmacologia, agricultura sau stiintele sociale.
Cu ajutorul softului produs de Elsevier, managerii din domeniul cercetarii sau universitar pot determina de asemenea si eficienta in timp a strategiilor lor.
Spre exemplu, daca vrem sa vedem cum au evoluat in timp competentele de cercetare ale Romaniei, vom descoperi ca in ultimii 4 ani tara noastra a avut un parcurs ascendent, de la 5 competente in 2009 la 9 competente in 2011, respectiv 18 in 2012. In acelasi timp, se remarca o diversificare a investiilor in cercetare, atat in zone interdiscliplinare cat si in domenii care in 2009 erau doar „tatonate”, precum fizica, disciplina care s-a dezvoltat exponential, gratie proiectului european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) si interesului cu privire la proiectul  de la Turnu Magurele.
In ceea ce priveste domeniile in care suntem cei mai performanti, putem da un exemplu- Romania se afla in 2012 pe locul 2 in lume in topul competentelor EC6 (domeniul chimiei – polimeri, stabilitate termodinamica), dupa numar de lucrari publicate in perioada 2008-2012. Astfel, cele 213 lucrari publicate de cercetatorii nostri in acesta perioada in jurnale de calitate indexate in Scopus (cea mai mare baza de date din lume de literatura stiintifica recenzata) au facut posibila devansarea SUA, si situarea dupa China. Cercetatorii performeri pe acest domeniu au fost Bruma M., respectiv Damaceanu M.D. cu lucrari despre polimeri, respectiv polyimide

Una dintre solutii, SciVal Pure, dedicata universitatilor si institutelor de cercetare, este un instrument perfect scalabil si flexibil care reuseste sa imbine toate functionalitatile unei institutii intr-o singura platforma.

Utilizand suita SciVal, managerii din domeniul cercetarii pot determina foarte exact unde se afla pe „harta cercetarii” din domeniul respectiv, atat in ceea ce priveste competentele, cat si in ceea ce priveste activitatea celorlate tari sau institute care lucreaza pe acelasi tip de proiecte. Concret, ei afla in timp real ce si cate materiale stiintifice au mai fost publicate in intreaga lume, pot identifica punctele forte multidiscliplinare, initia colaborari cu institute care lucreaza pe proiecte similare sau adiacente si pot evalua activitatea propriilor cercetatori. Pe baza acestor informatii pot construi o strategie de cercetare obiectiva, performanta, raliata la realitatile internationale.

„Romania a reusit in ultimii ani un avans considerabil al calitatii si cantitatii rezultatelor stiintifice. Pe masura ce activitatea de cercetare capata amploare, Romania poate deveni un jucator regional important. Pentru aceasta va fi insa nevoie de solutii de management si evaluare a cercetarii de ultima generatie. Solutiile Scival permit managementul cercetarii la nivel de insititutie, dar si la nivel de tara. Mai mult, ofera o evaluare comparativa cu celelalte tari sau insititutii la nivel regional sau international.”Catalin Teoharie,Country Manager South Eastern Europe Academic, Government, Corporate Markets Elsevier B.V.

Studiu de caz Romania: 18 competente distincte de cercetare, trend ascendent in ultimii 4 ani, pe locul 2 in lume ca numar de lucrari publicate in chimieSa presupunem ca va intereseaza sa aflati care este starea cercetarii romanesti in raport cu alte tari, pe domenii sau cum a evoluat aceasta de-a lungul timpului. Folosind algoritmi complecsi, Softul SciVal Spotlight genereaza o harta a domeniilor de cercetare in care Romania are competente  relevante  pe plan international (studii, lucrari publicate, etc).

Astfel se poate observa ca in 2012 Romania a avut 18 competente distincte, in special pe domenii precum chimia, matematica, fizica, IT-ul, ingineria, dar nu a avut nici un aport notabil in zone precum farmacologia, agricultura sau stiintele sociale.

Cu ajutorul softului produs de Elsevier, managerii din domeniul cercetarii sau universitar pot determina de asemenea si eficienta in timp a strategiilor lor. Spre exemplu, daca vrem sa vedem cum au evoluat in timp competentele de cercetare ale Romaniei, vom descoperi ca in ultimii 4 ani tara noastra a avut un parcurs ascendent, de la 5 competente in 2009 la 9 competente in 2011, respectiv 18 in 2012.

In acelasi timp, se remarca o diversificare a investiilor in cercetare, atat in zone interdiscliplinare cat si in domenii care in 2009 erau doar „tatonate”, precum fizica, disciplina care s-a dezvoltat exponential, gratie proiectului european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) si interesului cu privire la proiectul  de la Turnu Magurele.In ceea ce priveste domeniile in care suntem cei mai performanti, putem da un exemplu- Romania se afla in 2012 pe locul 2 in lume in topul competentelor EC6 (domeniul chimiei – polimeri, stabilitate termodinamica), dupa numar de lucrari publicate in perioada 2008-2012.

Astfel, cele 213 lucrari publicate de cercetatorii nostri in acesta perioada in jurnale de calitate indexate in Scopus (cea mai mare baza de date din lume de literatura stiintifica recenzata) au facut posibila devansarea SUA, si situarea dupa China. Cercetatorii performeri pe acest domeniu au fost Bruma M., respectiv Damaceanu M.D. cu lucrari despre polimeri, respectiv polyimide.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”