Premiera nationala la Galati! Doi astronomi au descoperit un asteroid

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 22 aug 2021, 04:25

Premiera nationala la Galati! Un asteroid a fost descoperit pentru prima data, dintr-un observator astronomic, din Romania.

Este periculos pentru noi sau nu? Asteroidul a fost descoperit pe teritoriul constelatiei "Taurul" si a primit denumirea 2013UX11.

El a fost observat prin telescopul Observatorului Astronomic din Galati in noaptea de 29 spre 30 octombrie. Bucurosi de ceea ce  au gasit, cei doi astronomi au trimis imediat coordonatele in Marea Britanie. Nu de alta, dar monitorizau acel punct luminos  de doi ani de zile si abia acum au avut certitudinea ca este vorba de un asteroid.

Este prima data cand un observator de pe teritoriul Romaniei descopera un asteroid.

Chiar daca este destul de mare, asteroidul descoperit de astronomii galateni nu este periculos. Astronomul Ovidiu Tercu ne linisteste.

"Acest asteroid face parte din centura principala de asteroizi, adica se gaseste situat intre orbitele planetelor Marte si Jupiter, deci nu este un asteroid apropiat Pamantului si nici macar un asteroid periculos!".

Periculos nu este, dar  le-a adus galatenilor recunoasterea internationala.
Asteroidul descoperit de cei doi galateni a fost recunoscut si de specialistii englezi iar acum, astronomii romanii se pot mandri cu acest  astru. In ultimii trei ani, la Galati, astronomii au observat 1100 de comete, asteroizi si planete pitice. Peste cateva zile insa cometa ISON denumita si "cometa secolului" va putea fi vazuta cu ochiul liber.
##VIDEO90715##

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

 

Taguri: