Ingrediente
Pentru blat:
1 ou
290 g zahar
150 ml unt topit si racit
300 ml lapte cald
350 g faina
1 lingura bicarbonat
3 linguri gem
1 lingura de extract de vanilie
3 linguri cacao
esenta de rom
Pentru crema:
125 g ciocolata
20 g glucoza (de preferat lichida)
350 g smantana pentru frisca
1 oua
1 lingurita extract de vanilie
Pentru martipan:
1,5 kg migdale crude cu pielita
700 g zahar pudra
2
3-4 albusuri
Mod de preparare
Blatul
Intr-un castron se pune oul intreg impreuna cu zaharul tos si extractul de vanilie si se mixeaza totul foarte bine pana se albeste compozitia.
Incepe sa se adauge din unt topit si racit, cate putin alternand in acelasi timp cu laptele cald si cu faina pusa cate putin. Se pune si bicarbonatul si se mixeaza totul bine.
Se adauga gemul, cacaua, esenta de rom si se mixeaza totul bine pana se face basici.
Se pune aluatul intr-o tava unsa si tapetata si se baga la cuptorul incins la 175 grade, pentru aprox. 30 min.
Se lasa la rece putin si se insiropeaza cu putin sirop pe care il faceti astfel: intr-un ibric puneti la fiert apa cu zaharul si cu coaja de la o portocala cand a dat in clocot luati de pe foc si puneti putina esenta de rom, insiropati cu sirop fierbinte pe blatul rece.
Crema
Puneti smantana la fiert cu o lingurita de extract de vanilie, apoi adaugati glucoza peste.
Daca glucoza este tableta solida, topiti-o pe baie de aburi sau la microunde in etape scurte de 30 de secunde.
Bateti oul cat mai bine, iar cand smantana (amestecata cu glucoza) a fiert, adaugati-o peste oua, amestecand in continuu sa nu se branzeasca.
Turnati amestecul peste ciocolata si amestecati in continuu pana ce aceasta se topeste si se omogenizeaza.
Martipanul
Intr-o oala fierbeti apa pana da in clocot, adaugati migdalele crude cu pielita cu tot. Fierbeti timp de maxim 1 minut, apoi scurgeti migdalele si puneti-le repede intr-un castron cu apa rece ca gheata. Astfel migdalele se vor decoji imediat.
Decojiti migdalele, uscati-le cu un servet de hartie, apoi macinati-le intr-un robot de bucatarie sau intr-o rajnita. (Trebuie sa fie de consistenta unui pesmet). Adaugati esenta de migdale peste ele, zaharul pudra si albusul treptat pana cand ajungeti la consistenta unui aluat fraged.
Puneti totul in frigider pana cand se intareste putin, apoi pe un blat de bucatarie scoateti martipanul, pudrati bine masa cu zahar pudra, intindeti cu un sucitor si asezati cu grija peste tort.
Cu palmele intindeti frumos martipanul peste tort, dati la rece, apoi decorate in continuare cu figurine sau cu orice altceva.