Ingrediente
350 g capsuni mari proaspete
Pentru blat:
4 oua
4 linguri de zahar
2 linguri de faina
2 linguri de gris
Pentru sirop:
50 g zahar
1 lamaie
1 esenta de rom
50 ml apa
Pentru crema de vanilie:
500 g lapte
6 galbenusuri
1 pastaie de vanilie
125 g zahar
30 g amidon
30 g faina
1 plic de gelatina
100 ml frisca
Mod de preparare
Blatul
Bateti albusurile spuma, adaugati zaharul si continuati ca la bezea pana se intareste albusul.
Adaugati peste albusuri, galbenusurile frecate putin. Adaugati treptat faina si grisul, amestecand cu grija sa se pastreze consistenta spumoasa.
Se intinde pe o tava in strat de maxim 2 cm.
Se da la cuptor la 180°C timp de 25-30 minute.
Se scoate de la cuptor si se insiropeaza cu sirop.
Siropul
Se fierbe apa cu zaharul si coaja de la lamaie, se da jos de pe foc si se adauga romul si zeama de lamaie.
Se toarna siropul cald peste pandispanul racorit putin.
Crema de vanilie
Zaharul cu galbenusurile se bat pana se albesc, se adauga amidonul, se amesteca, apoi se amesteca bine faina cu compozitia existenta.
Se fierbe laptele cu vanilia pastrand cateva linguri separat cu care se va dilua crema.
Se toarna cele cateva linguri de lapte peste crema si se omogenizeaza bine.
Se adauga jumatate din laptele fierbinte, se amesteca bine, apoi toata crema se adauga peste restul de lapte. Se aduce la ferbere amestecand cu un tel.
Dupa ce se leaga, se ia de pe foc, se amesteca gelatina (inmuiata in apa rece in prealabil) cu un tel.
Se pune intr-un vas si se da la rece pana se intareste putin.
Se bat 100 ml de frisca si se amesteca cu crema de vanilie.
Intr-o forma de tort, se aseaza blat din pandispan, se insiropeaza, pe margine se pun jumatati de capsuni lipite de marginea formei.
Se umple forma cu crema si se intrepatrunde cu multe capsuni. Deasupra se poate pune un capac din restul de pandispan si se insiropeaza.