Ingrediente
Pentru blat:
4 oua
200 gr zahar
50 ml ulei
100 g faina
1 plic praf de copt
4 linguri de cacao
Pentru sirop:
300 g zahar
300 ml apa
1 lingurita de esenta de rom
Pentru crema:
4 linguri cu varf de cacao
un pachet de unt
o cescuta de zahar pudra
3 linguri de apa rece
3 galbenusuri
Pentru glazura:
200 g ciocolata
50 g unt
50 ml smantana
Mod
Blatul
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se mixeaza cu un strop de lamaie, dupa care se adauga zaharul cate putin pana se formeaza o compozitie ca de bezea.
Peste albusurile batute se pun galbenusurile pe care in prealabil le frecam cu tot uleiul, incet, incet sa nu se taie. Se adauga faina cernuta, amestecata in prealabil cu praful de copt,si cacao, in 3 etape, amestecand cu spatula de jos in sus usor sa pastram consistenta.
Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins la 180°C timp de 35-45 minute. Se verifica cu scobitoarea.
Siropul
Punem intr-o craticioara apa cu zaharul la fiert timp de 3 minute, luam de pe foc si punem esenta de rom, lasam sa se raceasca siropul format si turnam peste blatul racit.
Crema
Puneti intr-o cratita primele 4 ingrediente, lasati cratita pe foc pana se topeste untul, apoi lasati-le sa fiarba putin.
Se lasa sa se raceasca.
Se adauga galbenusurile pe rand, unul cate unul.
Glazura
Topim ciocolata, adaugam untul si smantana si tinem aproape pentru cand montam prajiturile.
Asamblarea
Pentru asamblare se procedeaza astfel: blatul se taie in doua si se insiropeaza prima parte cu jumatate din sirop, se unge cu crema, apoi se aseaza si a doua parte a blatului si se insiropeaza, se tapeteaza cu glazura deasupra si se serveste.