VESTI BUNE pentru romani. Noua tari din UE ridica restrictiile de pe piata muncii incepand cu 1 ianuarie 2014

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 14 oct 2020, 08:05

Incepand cu 1 Ianuarie 2014 piata muncii din mai multe state din Uniunea Europeana va fi deschisa si pentru muncitorii romani si bulgari. Mai multe state au ridicat restrictiile pentru forta de munca din tarile din sud-estul Europei.

Restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari vor fi ridicate in toate tarile UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor ca va exista un val de imigranti din Romania si Bulgaria care vor "abuza" de beneficiile sistemelor sociale din tari precum Marea Britanie sau Germania, informeaza Mediafax.

La 7 ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta si Marea Britanie vor ridica restrictiile pe piata muncii impuse muncitorilor din cele doua tari.

La cele 8 se adauga si Spania, care in decembrie 2012 a primit acordul Comisiei Europene pentru a reintroduce restrictiile doar pentru muncitorii romani, din cauza crizei economice si financiare.

Potrivit Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor dintre Elvetia si UE, Berna poate mentine restrictiile pentru romani si bulgari pana la 31 mai 2019. Momentul a fost precedat, insa, de dispute aprinse si temeri ale unor tari, in frunte cu Marea Britanie, in legatura cu impactul pe care ridicarea restrictiilor il va avea pentru piata muncii din aceste tari, dupa experienta "instalatorului polonez".



Pentru cele zece tari care au aderat la UE in 2004, Marea Britanie, Irlanda si Suedia au fost singurele care nu au impus niciun fel de perioade tranzitorii pentru accesul pe piata muncii, astfel ca Londra s-a trezit cu circa 1,5 milioane de imigranti din Polonia si alte tari din Estul Europei.

Doar in 2004 aproape 250.000 de cetateni din tarile est-europene care au aderat la UE au intrat in Marea Britanie in cautarea unui loc de munca, numarul acestora depasind de 15 ori estimarile oficiale ale Ministerului de Interne, nota Daily Telegraph, in august 2005.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”