Ortodocsii de rit vechi au sarbatorit ajunul Craciunului

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 27 mar 2017, 18:42

Aseara a fost prilej de mare bucurie pentru ortodocsii de rit vechi. Au sarbatorit Ajunul Craciunului, cu toate traditiile si obiceiurile vechi de sute de ani.

Sarbii din Banat au aprins traditionalul badnjak- un foc din lemne de stejar si paie. Acesta simbolizeaza puterea si taria noului an, iar paiele aduc aminte de ieslea in care s-a nascut Iisus.

Ca in fiecare an in Ajunul Craciunului, credinciosii de rit vechi aprind in curtea bisericii sarbesti din centrul istoric al Timisoarei acest foc din lemn de stejar. Daca este sa ne luam dupa ce spune traditia, 2014 va fi un an imbelsugat pentru ca au sarit multe scantei.

Ivana a invatat de mica obiceiurile stramosesti.

La numai noua anisori, respecta traditia ca la carte: "Arunc cu grau in foc ca sa avem la anul bogatii!", ne explică mogaldeata in palton rosu ca focul din fata ei. Si in Poiana Brasov  a fost petrecere mare aseara. Moldovenii au sarbatorit Craciunul pe rit vechi cu mancare, bautura si dans!

Veselie mare, mancare traditionala, dans oriental! Ce mai! Ca de sarbatori! Dupa Craciun,  ortodocsii de rit vechi isi trag putin sufletul.
Saptamana viitoare se pregatesc sa intampine Anul Nou. In noaptea de 13 spre 14 ianuarie, ei vor petrece, din nou.
##VIDEO97014##

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii