STRIGATOR LA CER! Copii trimisi la cersit de catre proprii parinti

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 27 mar 2017, 18:50

Doamnelor si domnilor, in Romania secolului XXI, exploatarea minorilor se face la vedere! Iar cine ar trebui sa vada, parca e orb.

Acum, in al douasprezecelea ceas, autoritatile se lauda ca vor sa-i trimita dupa gratii pe cei care-i exploateaza pe minori. Au si legea de partea lor, caci noul Cod Penal le permite sa-i trimita la inchisoare. Care este, insa, realitatea?

O mana intansa care nu spune o poveste, nu primeste nimic. E regula pe care o stiu toti cersetorii, indiferent de varsta. Arta induiosarii, in scopul ingrosarii portofelului, se invata de mic.

Si vedem sute de copii pe strazile Capitalei cu mainile intinse. Pe vant, pe ploaie, pe ninsoare. Deprind regulile cersetoriei si le pun in aplicare cu iscusinta. Nu cunosc alt stil de viata. Totul se intimpla la vedere, intr-un oras european, unde nu par sa existe reguli, unde parintii isi exploateaza copiii, fara nicio urma de remuscare.

Sute de minori sunt trimisi la colt de strada, ca sa-i impresioneze pe trecatori.

Iar oamenii din umbra, papusarii, sunt chiar cei care le-au dat viata. Pe o fetita pe care o veti vedea in materialul filmat cu o camera ascunsa, am gasit-o in piata Crangasi. Cu haine ponosite, cu fata brazdata de greutati, cu un afis agatat de gat, micuta ne-a cerut un ban si s-ar fi multumit si cu ceva de mancare.

##VIDEO102342##

Face pentru fratii ei, ceea ce parintii nu sunt capabili sa faca.

Stie ca nu are voie sa se intoarca acasa fara bani, asa ca asteapta… Fetita din imagini are o poveste pe care a spus-o de mii de ori. In aceeasi piata am gasit si un baiat. A iesit la cersit impreuna cu bunica. El sta cu mana intinsa, femeia il pazeste. Iar daca i se pare ca trecatorii nu sunt suficient de genorosi, mai cere. Nu are rusine, ca doar e amarata.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Strazile sunt pline si de oameni in toata firea care nu se sfiesc sa intinda mana si sa ceara. Adulti pe care legea nu-i sperie. Multe au spus autoritatile, dar putine s-au facut…asa ca ei isi vad, linistit, de treaba. In fiecare zi ii gasesti in acelasi lor, poate doar povestea e alta, in functie de persoana care trebuie sa scoata bani din buzunar.

Barbatul din imagini pare sa fie imobilizat intr-un scaun cu rotile. Alaturi de el, sta sotia. Spun ca sunt neputinciosi, in plus, au ramas fara casa, asa ca au nevoie de mila noastra. Pe cei doi i-am gasit in centrul orasului. Locul nu e ales intamplator. Acolo unde sunt multi trecatori, nu se poate ca cineva sa nu se opreasca. La o strada departare, o femeie, tot intr-un scaun cu rotile, pare sfarsita.

Dar in momentul in care reporterii stirilor Kanal D s-au apropiat de ea, a rabufnit.

Poate nu se preface, dar legea ar trebui sa fie aceeasi pentru toti. Iar cersetoria nu e permisa. Si nici exploatarea minorilor. In noul cod penal, scrie negru pe alb, ca cine trimite copiii la cersit, in mod repetat, poate face chiar si 12 ani de inchisoare. Nu pentru cersit, ci pentru exploatare. Si atunci, de ce sunt atat de multi cersetori pe strazi? De ce? Explicatia autoritatilor e pe cat de simpla, pe atat de dureroasa: e greu de dovedit.

 

 

Taguri: