IREAL. Un om de stiinta roman a creat o tehnologie care ne ajuta sa comunicam cu o persoana dupa moartea acesteia

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 12 oct 2020, 12:00

Marius Ursache, un antrepenor roman, vrea sa infiinteze o platforma digitala bazata pe inteligenta artificiala care sa genereze un alter ego digital.

Bazata pe o formula de algoritmi care sa functioneze ca o inteligenta artificiala, ideea romanului este de a crea eternitatea virtuala. Tehnologia va urmari activitatea online din trecut a unei persoane decedate si colectand date relevante, specialistii companiei Eterni.me vor sa reconsituie personalitatea disparutului, sub forma unei versiuni digitale, dotate cu inteligenta artificiala, cu care rudele si prietenii sa poata comunica si dupa disparitia persoanei respective.

Potrivit descopera.ro,

specialistii ar urma sa colecteze informatii din conversatiile tip chat, din mesajele email sau postarile pe retelele sociale, dupa care ar utiliza algoritmi si inteligenta artificiala pentru a realiza, in mediul online, un personaj digital, un avatar cu o personalitate similara celei a disparutului.

Utilizatorii vor putea comunica, in scris sau verbal, cu avatarul, care va raspunde folosind informatii extrase din trecutul lor online.

Proiectul Eterni.me,

spun creatorii sai, nu are ca scop o „reinviere” a persoanelor decedate, ci mai curand recuperarea amintirilor ascunse in „urmele” lasate de acestea pe internet.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Suntem foarte atenti sa nu cream o clona digitala sau altceva dubios ”, spune Marius Ursache, director al Eterni.me.

Proiectul, rezultat al MIT Entrepreneurship Development Program, are drept scop sa atenueze impactul dureros al mortii unei persoane si sa ajute familia si prietenii sa si-l reaminteasca pe disparut.

Dar are legatura si cu tendinta actuala de a da o utilizare uriasului volum de informatie care ramane online in urma unei persoane, dupa ce aceasta a decedat – in cazul de fata, folosind aceste amintiri pentru a restabili o legatura intre persoana disparuta si cei ramasi in urma lui.

Cum ti se pare acest proiect? Ai accepta sa vorbesti cu un alter ego digital al unei persoane dragi disparute?