E SCUMPA viata de apoi! Locurile de veci se vand pe MII de euro

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 30 aug 2021, 09:10

Dupa o viata de lipsuri si odihna vesnica a devenit un lux? In cimitirele de stat si cele ale bisericii, oficial, nu mai sunt locuri.

Iar la cele particulare, o bucata de pamant costa mii de euro. Ce e de facut? Totul e sa gasesti omul potrivit si sa ai buzunarele doldora. Urmariti un material filmat cu o camera ascunsa despre mafia cimitirelor! Trei mii de euro! Atat costa un loc de veci  intr-un cimitir al municipalitatii.

E drept, unul dintre cele mai scumpe din Bucuresti. Tranzactiile se fac printre morminte. Trebuie doar sa gasesti persoana potrivita, care, de cele mai multe ori, e un angajat al cimitirului.



Barbatul din imagini, cum a auzit cuvintele  magice: "loc de veci" a stiut exact ce are de facut. Ne-a dat numarul de telefon al unui "proprietar de loc de veci". L-am sunat pe proprietar, mai exact pe concesionar. Barbatul e hotarat sa vanda si chiar se ofera sa ne amenajeze mormantul, evident, contra cost! Locul nu-l vinde. In acte va scrie ca ni-l doneaza!

"Pai, nu se fac vanzari, in toate cimitirele din Capitala numai donatii sunt!", ne explica domnul.
Barbatul cunoaste legea, dar, asta nu inseamna ca nu poate sa scoata si el un ban pentru un mormant care, in fapt, e al primariei.

Negustorul a schimbat tonul cand a aflat cine suntem si ne-a explicat exact cum stau lucrurile: "Acum, ce sa fac acum, sa ma fac legal, asa l-am luat eu, asa il vand!".

Ana Anton, seful Biroului De Comunicare Din Cadrul Administratiei Cimitirelor subliniaza ca acest lucru este ilegal: "Vanzarea unui drept de concesiune nu se poate face.
Dreptul de concesiune poate fi transmis doar prin mostenire sau donatie".

Asa se explica de ce negustorii care vad locuri de veci la preturi incredibile, folosesc termenul de "donatie". O acoperire perfecta pentru comertul cu locuri de veci, care este ilegal. Cum s-a ajuns aici? E criza de morminte. Oficial, in cele 15 cimitire ale primariei e aproape imposibil sa gasesti un loc liber.

"La nivelul cimitirelor municipalitatii, in momentul de fata, se acorda locuri conform hotararii de consiliu, doar la decesul unui persoane", completeaza Ana Anton.


Insa, in realitate, locuri in cimitirele de stat exista. Internetul e plin de anunturi, iar pretul este stabilit in functie de zona si imbunatatirile aduse. In unele situatii, o cripta cu zece locuri costa chiar si 30 de mii de euro.

De ce se intampla asta? E simplu! Cererea e mai mare decat oferta. In concluzie, la stat nu se poate. Ultima varianta e cimitirul privat.
Aici nu ar trebui sa te incumeti sa intri, daca nu ai bani in banca sau nu esti dispus sa faci un credit! O groapa costa cat o casa!

"Sunt cam scumpe la noi! Sunt cinci mii si patru mii de euro", ne spune angjatoul unui astfel de cimitir. Cine vrea si amenajarea locului de veci trebuie sa mai scoata cam tot pe atat, din buzunar.

Un alt cimitir, o alta oferta.
Una care, la prima vedere, e chiar atractiva, nu de alta, dar se poate plati in rate! Primim informatiile direct de la sursa: "65 de milioane (n.r. 6.500 de lei) cu banii jos 72 (n.r. 7.200 de lei), in rate. Se concesioneaza pe veci! Se transmite, prin succesiune, din generatie in generatie! Sunt diferite contracte. Cripta, cu doua nivele, cruce, capac, postament 64 (n.r. 6.400 de lei). Bordura cu o cruce si postament, 26 de milioane (n.r. 2.600 de lei). Se pot face in rate si lucrarile!”.

Mai-marii de la Primaria Capitalei au in plan sa amenajeze cimitire noi. Cand se va intampla asta?! Inca nu se stie!
##VIDEO103886##

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

 

Taguri:

În cadrul emisiunii ”Follow us”, make-up artistul Mirela Vescan a discutat despre noile tendințe în machiaj pentru anul următor, oferind perspective interesante despre direcția în care se îndreaptă industria de frumusețe.